2. Tutvustage lehetäidele nende suurimaid vaenlasi lepatriinusid ja jooksiklasi.

3. Jahukaste ja lehetäide tõrjel usaldage vana head rohelist seepi. Enne pritsimist proovige lahust paar päeva varem lehe peal, kuna vahend võib tekitada põletust.

4. Müügil olevatest vahenditest on seebipõhised tõrjevahend Neko (sisaldab männiseepi, soolikarohtu, lavendlit, salveid), Substrali looduslik taimehooldusvahend.

5. Kahjurite tõrjeks küsige aiaäridest taimset ekstrakti NeemAzal, mis on valmistatud troopilise neemipuu seemnetest.

6. Haigestunud taime kastmisvette pange teepuuõli (10 tilka 0,5 l vee kohta), see aitab tõrjuda ka kahjureid.

7. Purustage 400 g värskeid tomatilehti, valage peale 1 liiter vett ja laske 3–4 tundi seista. Seejärel keetke nõrgal tulel 30 minutit, kurnake. Pritsimiseks lahjendage veega (1 : 3). Võite kasutada ka kääritatud lahust (vt nr 10).

8. Võtke 800 g värskeid õitsemist alustanud raudrohu taimi, peenestage ja valage peale 10 l keeva vett. Laske 1–2 ööpäeva seista, kurnake, pritsige. Aitab lehekirpude, lestade ja röövikute vastu.

9. Koguge 500 g noori kõrvenõgeseid (enne õitsemist), valage peale 5 l vett. Laske 12–24 tundi seista. Pritsige lahjendamata leotisega.

10. Eriti tõhusa vahendi saate, kui valate värskelt purustatud kõrvenõgestele peale sooja vee (1 : 1) ja katate anuma. Leotis on kasutusvalmis 10–14 päeva pärast. Sobib kahjurite ja haiguste tõrjeks (lahjendage 1 : 5), aga ka väetamiseks (1 : 10).

11. Segage kokku kõrvenõgest ja põldosja (1 : 1) ning pange käärima (vt nr 10). Kääritis aitab ka roostehaiguste ja ebajahukaste vastu.

12. Kohe kasutusvalmis tõrjevahendi saate, kui purustate 250 g kõrvenõgest ja 250 g põldosja. Keetke segu tasasel tulel kaane all 20 minutit. Kurnake ja lisage vett, kuni saate 10 liitrit pritsimissegu.

13. Võtke 1 tl purustatud küüslauku 1 liitri vee kohta, leotage kinnises klaasnõus 1 ööpäev, kurnake ja lahjendage veega (1 : 5). Toime tõhustamiseks võite lisada 2 tl purustatud punast pipart või veidi kaaliumpermanganaati (helelilla lahus). Küüslauguleotis aitab maasika õielõikaja, kedriklesta, lehekirpude, hahkhallituse ja kartuli lehemädaniku vastu.

14. Rabarbris sisalduv oblikhape on tõhus tõrjevahend. Purustage 450 grammi varsi ja lehti, lisage 1 liiter vett ja keetke tasasel tulel pool tundi. Pritsimiseks ärge lahjendage.

15. Pange umbrohujäätmed ja lehed päikesepaistelisse kohta veega täidetud anumasse, katke kilega ning jätke paariks nädalaks käärima. Saadud lahusega kastke taimi – see on väetis ja ühtlasi kahjurite tõrjevahend.

- Taimsete pritsimisvahendite puhul võib kasutada üldretsepti: segage 1 klaas tükeldatud värskeid lehti 2 klaasi veega ja laske ööpäev seista.

- Kiirema tulemuse saamiseks valage 2 klaasile värsketele või 1 klaasile kuivatatud lehtedele 2 klaasi keeva vett ning laske jahtumiseni kaane all tõmmata. Enne pritsimist kurnake ja lahjendage lahus (1 : 5 kuni 1 : 10).

- Taimne tõrjevedelik kleepub paremini, kui lisate sellele enne pritsimist rohelist seepi või nõudepesuvahendit (¼ tl 1 liitri vee kohta).

- Soovitatav on teha 3–4 pritsimist 5–8 päeva tagant.