1. Lehtköögiviljad

Lehtköögiviljad hoiavad rakud töökorras. Kapsas, spinat, lehtpeet jt sisaldavad antioksüdante, flavonoide, C-vitamiini.

Parima tulemuse saamiseks söö lehtköögivilju värskelt või kergelt aurutatult.

2. Suhkrupeet

Suhkrupeedis sisalduvad ained nagu kaalium ja magneesium võitlevad rakutasandil haiguste vastu. On kindlaks tehtud, et kaltsiumi omastamisele aitab magneesium igati kaasa. Sööge suhkrupeeti värskelt salatites, kergelt hautatuna, praetuna.

3. Brokoli

Lisaks antioksüdantidele sisaldab brokoli palju kaaliumi ja magneesiumi. Vitamiinid, karotenoidid ja flavonoidid vähendavad vähki haigestumise riski.

4. Ananass

Ananass on hea südamele, vähendades trombide teket. Lisaks võrratule maitsele ja kõrgele toiteväärtusele sisaldab ananass ka bromelaiini: seedeensüümi, mis aitab ära hoida soovimatuid põletikke.

Sisaldab C-, B1-vitamiini, kaaliumi, mangaani ja antioksüdante, mis hoiavad ära põletikke ja haigusi.

5. Mustikad

Mustikates on palju antioksüdante. Mustikate mõju organismile on uuritud, misjärel on avastatud, et nad mõjuvad hästi närvisüsteemile ja ajule. Mustikate söömine vähendab riski haigestuda diabeeti, südamehaigustesse, vähki, samuti mõjuvad mustikad hästi silmade tervisele.

6. Seller

Seller sisaldab C-vitamiini, mangaani, betakarotiini. Sobib madala kalorisusega dieedi juurde, kuid seller tähtsus peitub põletike vastu võitlemises. Selleris on antioksüdandid, mille omistamiseks on neid parim süüa toorelt.

7. Hiina lehtnaeris (hiina kapsas ehk paksoi)

Hiina kapsas sisaldab Omega-3 rasvhappeid ja mineraaltsinki. Selles lehtköögiviljas sisalduvad antioksüdandid nn söövad ära vabad radikaalid, mis kahjustavad rakumembraane (on seotud infarkti, insuldi, vähi, enneaegse vananemisega).

Lisage hiina lehtnaerist ehk paksoid suppidele, samuti annab seda hautada ja praadida.

8. Rosinad

Rosinate näol on tegemist antioksüdantide supervõimuga, mis vähendavad igemehaigusi tekitavaid baktereid. Uuringud on näidanud, et igemehaiguste ja südamehaiguste vahel on seos.

Lisage rosinaid salatisse, segage kokku koos puuviljadega või tarbige puhtalt.

9. Kala

Tuunikala, sardiinid, heeringas, lõhe on rikkad Omega-3 rasvhapete poolest. Soovituslikult sööge kala mitu korda nädalas. Küpsetage, aurutage ja praadige pannil.

10. Basiilik

Basiilik võitleb artriiti ja soolehaigusi põhjustavate bakterite vastu. Kasutage basiilikut maohäirete korral. Mõjub rahustavalt närvisüsteemile.

Basiilikus sisalduvad flavonoidid kaitsevad rakke ja kromosoome radiatsiooni ja oksüdeerumise eest. Lisage basiilik toidule vahetult enne valmimist, muidu kaotab ta olulise osa oma aroomist. Basiiliku maitset halvendab noaga hakkimine. Rebige lehti!

Kasutage ühepajaroogades, suppides ja salatites.

11. Ingver

Ingveris on mikrotoitained – vitamiinid ja mikroelemendid, viimased jäävad kuivatamisel alles. Märkimisväärselt on ingveris rauda, fluori, joodi ja mangaani.

Ingver aitab rahustada soolestikku, soojendab keha, võtab ära valu (eriti reumaatilise) ning tugevdab ja tervendab hingamiselundeid. Ta on hea kurguvalu, oksendamise ja iiveldamise puhul, eriti raseduse ja reisimise ajal.

Lisage värskelt lõigatud ingverit teele, smuutidesse, suppidesse ja hautistele.

12. Maguskartul ehk bataat

Mineraalelementidest sisaldavad mugulad kõige rohkem kaaliumi, fosforit, kaltsiumit. Mikroelementidest on mugulates kõige enan väävlit, magneesiumi ja rauda. Märkimisväärne on ka mugulate joodisisaldus.

Vitamiinidest tasuks eile tõsta võrdlemisi arvestatavat C-vitamiini sisaldust, mida on siiski poole vähem kui meie sügiseses kartulis.

Kasutage mitmekülgset bataati hautistes, suppides ja salatites.

13. Hapu kirsipuu

Hapu kirsi mahl vähendab pärast võistlusi pikamaajooksjate lihasvalusid. Kirsimahl aitab taastada lihaseid ja võitleb põletikega.

Lisage võimalusel oma toidulauale ka värskeid kirsse.

14. Pruunvetikas

Pruunvetikates on joodi ja kiudaineid. Tasakaalustab organismis liigset happelisust.

Kasutage vetikaid salatites, suppides või valmistage neist sushit.

15. Kreeka pähklid

Kreeka pähklid sisaldavad rikkalikult Omega-3 rasvhappeid. Kuivatatud pähklitel on organismi puhastav ja kolesterooli alandav toime.

16. Roheline tee

Pidev rohelise tee joomine vähendab riski haigestuda vähki, diabeeti, samuti parandab ainevahetust ja vähendab rasvkudet.

17. Puljong

Puljongis on palju vitamiine ja mineraale. Aminohape glütsiin toetab seedimist ja maohappe sekretsiooni, samuti aitab kehast väljutada mürke.

18. Kookosõli

Lisage seda teele, kohvile või kasutage ükskõik millise õli asemel. Kookosõli ohjab pärmseente suurt levikut (põhjustab tupevoolust, nahaprobleeme jt; mõõdukas pärmseene kogus kehas on normaalne). Regulaarne kookosõli tarvitamine hoiab immuunsüsteemi tugevana ja aitab igapäevaselt võidelda viiruste, bakterite ja seente vohamise vastu.

Määrige kookosõliga igemeid ja loputage suud, väidetavalt parandab see hammaste, igemete ning seeläbi terve organismi seisukorda.

19. Õlisalvei (Chia) seemned

Chia tähendas maiade keeles tugevust. Seemnetes leidub palju kiudaineid, Omega-3 rasvhappeid, proteiini. Chia seemned tugevdavad veresoonkonna tervist.

20. Redis

Redise juurvili sisaldab rohkelt C-vitamiini, foolhapet, valke, samuti märkimisväärselt kaaliumi, kaltsiumi, rauda ja väävlit. Tänu väävlisisaldusele on redis maksarasvumise ärahoidmiseks ja organismi üldise ainevahetuse korrastajana omal kohal.

Mikroelementidest vääriks mainimist tsink, seleen ja rohelistes lehtedes paiknev magneesium. Rohke kaaliumisisalduse poolest mõjuvad lehed diureetiliselt ning ergutavad söögiisu ja seedimist.

Redises leidub mitmeid eeterlikke ja sinepiõlisid ning valgulist ainet lisotsiini, mis kõik koos avaldavad laialdast mikroobe hävitavat toimet.

21. Oliiviõli

Oliivid ja nendest valmistatud õli on ideaalsed omega-9 rasvhapete allikad. Oliiviõli sisaldab ka looduslikke tokoferoole, mis on heaks E-vitamiini allikaks. Samuti sisaldavad oliivid mitmesuguseid fenoolseid ühendeid, flavonoide ja muid komponente, mis toimivad antioksüdantidena – just seetõttu on oliiviõli väga tõhus südamehaiguste ennetamisel. Lisaks E-vitamiinile sisaldab oliiviõli ka vitamiine A, D ja K.

Oliiviõli on oluline südamehaiguste, astma, artriidi ja vähi ennetamisel.

Maitseainetest kasutage nelki, kardemoni, pune, majoraani, salveid, tüümiani ja jamaikapipart.

Allikas: www.naturallivingideas.com, "Top 21 Anti Inflammatory Foods You Need To Add To Your Diet"