Küttega kasvuhoones saab kasvatada praktiliselt kõiki tomatisorte, mis kaubanduses levinud. Kütteta kasvuhoones on edukamad katsetused varajaste ja keskvalmivate sortidega - hilisepoolsete sortide saak võib jääda väheldaseks või valmimine liiga hiliseks. Avamaal saab kasvatada väga varase valmimisega ja selliseid sorte, mis on ilmastikule vastupidavad. Aknalaual ning rõdul kasvatamiseks on olemas spetsiaalsed aretised, mis sobivad potis kasvatamiseks ning on kompaktse kasvukujuga.

Maitse-eelistus:

Milleks plaanitakse tomatisaaki kasutada? Võileibade katteks sobivad suured lihatomati tüüpi viljad, kus on vähe seemneid. Pisikesed kirsstomatid on reeglina magusama maitsega ja laste lemmikud. Kirsstomat passib tervena suhu pista või salatitesse, pastakastmesse lisada. Tavapärase kujuga ümmargused, rohkete seemnetega tomatid sobivad hästi mahlaks ja hoidiste hulka. Keskmise suurusega ploomisarnaseid tomateid on mugav tervena konserveerida.

Erilisus:

Turul on palju tomateid, mis on absoluutselt erilised: nii värvi, kuju kui ka maitse poolest. Paljud hobiaednikud valivad igal aastal mõned just sellised sordid - lihtsalt puhtast katsetamisrõõmust. Lisaks on väga huvitav kui näiteks salatis on korraga kollaseid, rohelisi, pruune ja triibulisi tomateid - sõprade üllatus on kindlasti suur!

Jaga
Kommentaarid