Enne viljapuu ostmist tuleks aias ringi vaadata, et olla kindel, kas talle ikka on sobiv kasvukoht pakkuda. Olenemata liigist ja sordist, tahavad viljapuud meelsasti olla soojas, tuulte eest varjatud ja pigem päikesepaistelises kohas. Kasvukoha muld peab olema parasniiske ja kindlasti tuleb valida selline osa aiast, kus liigvesi ühelgi hetkel ei seisa.

Kuigi nõuistikud elavad ilma probleemideta mõnda aega ka pottides või kottides, millega neid müüakse, võiks enne taime kojutoomist juba õigesse kohta augugi valmis kaevata. Istutus- augu mõõtmed sõltuvad paljuski pigem pinnase iseloomust kui istikust endast. Kui tegu on vaese ja kehvavõitu pinnasega, peab auk olema suurem, viljakasse mulda võib taime panna väiksemasse auku. Üldiselt tehakse istutusauk keskmiselt kaks labidalehte sügav ning kuni meeter lai.

Vähem viljakat pinnast võib istutusaugust eemaldada ja lisada sinna pigem aianduspoest ostetud istutusmulda. Augu põhja võib segada paar labidatäit komposti või kõdusõnnikut. Kindlasti tuleb jälgida, et kogu juurdeantav kraam saaks korralikult segatud kasvukoha pinnasega.

Viljapuud valides pöörake tähelepanu neljale tähtsale tegurile:

1. Kas sort vajab tolmuandjat? Küsige müüjalt, milline sort sobib valitud sordile tolmuandjaks. Paljude kirsside, ploomide ja maguskirsside puhul pole vaid üht taime soetades lootustki vilju näha.

2. Kuidas asuvad taime oksad? Viljapuud, kelle oksad paigutuvad juba võras ühtlaselt, on lihtsam edaspidi kujundada kui ühele küljele kalduvate või risti kasvavate okstega puud. Mõistlik on teha parim valik juba poes.

3. Kuidas näeb välja pookekoht? Viljapuu pookekoht, kui see olemas on, peab olema korralikult kokku kasvanud ja ilma nähtavate vigastusteta. Samuti ei tohiks sealt immitseda mingit eritist.

4. Milline on viljapuude koor? Taime koor on väga oluline taime tervise näitaja. See peaks olema kõikjal suhteliselt ühesugune ning ilma lõhede, kobrutavate kohtade ja vigastusteta. Koorekahjustused on tihti varajane märk taimehaigustest ja kahjustatud istikut ei ole soovitatav endale koju tuua.