Tulbid tõesti kasvavad vaasis edasi. Varre pikemaks kasvades pöörab lill end ka valguse poole. Tulbid ja teised pehmevarrelised lilled (nartsiss, gerbera) asetage jaheda veega vaasi, vett võiks olla vaid paari sentimeetri jagu.

2. Kui kaua püsivad tulbid vaasis ilusad?

Tulpe ostes jälgige, et õied oleks alles avanemas. Õienupp peaks olema kinni, kuid lille värv selgelt eristatav. Enne vaasi asetamist lõigake terava noaga varreots ära. Õige hoolduse korral peaks tulbid vaasis kaunina püsima viiest kuni seitsme päevani. Lilli ei tohiks asetada liiga sooja kohta, näiteks otsese päikesevalguse kätte, lambi või televiisori lähedusse.

3. Kas nartsisse ja tulpe võib ühte kimpu panna?

See ei ole soovitatav, sest nartsissid eritavad limast ainet, mis takistab teistel lilledel vee kättesaamist. Kui on ikkagi soov nartsisse ja tulpe kokku panna, tuleks nartsisse ühe öö hoida eraldi vaasis.

4. Kuidas puuviljad mõjutavad lillede vaasis säilimist?

Kui puuvili küpseb, eraldub sellest etüleeni, mis võib lühendada mõnede lillede säilimist. Eriti tundlikud etüleeni suhtes on sibulilled. Kui vaas asetada näiteks õunakausi kõrvale, närbuvad lilled kiiremini.

5. Kas on mingeid nippe, kuidas puhastada riideid õietolmust?

Liiliate punakaspruun õietolm võib määrida riideid, laudlina või kardinaid. Üks võimalus seda vältida on lille tolmukad ära lõigata. Kuid on ka hea teada mõningaid soovitusi, kuidas õietolmuga määrdunud kangast puhastada – ära pühi käega, sest käenaha loomulik niiskus vaid kinnitab õietolmu kangale. Ära hõõru ka niiske lapiga, vaid lase õietolmul kuivada ja seejärel pühi pehme harja või salvrätikuga. Samuti sobib kleeplint – kuivanud õietolm hakkab sinna külge. Kui plekk on ikkagi näha, aseta määrdunud kangas otsese päikesevalguse kätte, see peaks pleki välja pleegitama.

6. Mida teha ratsuritähe longuvajuvate õitega?

Ratsuritähe õied on väga rasked ja seetõttu on ka tema varred väga paksud. Vaasis aga muutuvad varred nõrgemaks, sest lill imeb vett. Et õis püsti püsiks, tasub varre sisse torgata peenike pulk.

Allikas: Huiskula.fi