Normaalseks kasvuks ja viljumiseks peab õhutemperatuur päeviti kindlasti üle paarikümne kraadi olema, jahedamas taimed ei kasva. Kui pikemat aega on sooja 12° või vähem, tekivad arbuusi- ja melonitaimedel füsioloogilised häired, mis taime surmaga päädivad.

Ka vajavad taimed heaks kasvuks ja arenguks, et muld oleks vähemalt 18° soe, soovitatavalt siiski üle paarikümne plusskraadi. Taimed tuleb seega kindlasti ette kasvatada.

Arbuusiseeme vajab tärkamiseks pisut kauem aega kui meloniseeme, samuti edenevad tema tõusmed esiotsa aeglasemalt. Et taimed võiks kasvukohta istutada kolme või nelja pärislehega, peaks arbuusiseemned mulda torkama 4–5 ja meloni omad 3–4 nädalat varem. Avamaal kasvatamist plaanides võiks seega arbuusi külvata aprilli lõpul ja meloni mai algul, kasvuhoone tarvis aga nädala või paari võrra varemgi.

Enne külvamist leotage seemneid päeva jagu soojas vees. Tõusmed ilmuvad umbes nädala pärast. Hea oleks külvipotte hoida taimede tärkamiseni umbes 25 soojakraadi juures (pigem rohkem kui vähem). Istikute kasvamise ajal piisab, kui päeval on 22° ja öösel 20° sooja.

Liiga vara kasvama pandud taimed venivad paratamatult välja ning liiga kaua väikestes pottides olnud taimed jäävad pärast kasvukohale istutamist mõneks ajaks kiduma, mis ettekasvatamise efekti sootuks nullida võib. Võib kuluda terve kuu, enne kui istik kasvuhoo uuesti sisse saab.

Nagu eespool öeldud, on taim välja istutamiseks paraja suurusega siis, kui tal on kolm või neli pärislehte. Suuremate istikutega ole enam mugav toimetada. Igaks juhuks tuletan meelde, et esimene lehepaar on idulehed ja need arvesse ei lähe.

Kasvukohale tohib taimed panna alles siis, kui suurem öökülmaoht on möödas ja muld küllalt soe. Tavaliselt saabub sobiv aeg, kui õhusoojust on vähemalt 15°, juuni esimesel nädalal. Parim kasvutemperatuur on arbuusile-melonile 20–25°.

Arbuusi- ja melonitaimi võib ka pookida, eriti kui plaan on neid avamaal kasvatada. Pookealuseks sobib hästi rullkõrvits oma võimsa ja vastupidava juurestikuga, mis taime ka külmemal mullal toidab.

Eelmisel aastal kasvas Saare-Tõrvaaugu aiandis 20 arbuusi- ja 25 melonisorti. Huvilistele soovitan uusi hübriidsorte, mille kohta leiate rohkem infot meie aiandi veebipoest http://e-aiand.net. Arbuusidest sobivad avamaale varased, punase viljalihaga ‘Anam’ ja kollase sisuga väga magus ‘New Hope’. Kasvuhoones tahab kasvada vastupidav ja saagikas punase sisuga ‘Fou-nan’. Põnevalt pikerguste ja väga magusate viljadega on ‘Typhoon’.

Melonitest vajab kasvuhoonesoojust roheka sisu ja koorega ‘Indo’, valge koorega imemaitsev ‘Snow Leopard’ sobib ka avamaale.

Millal külvata

- Avamaal kasvatamise jaoks külvake arbuus aprilli lõpul, melon mai algul.

- Kasvuhoones kasvatades võib arbuusi külvata juba aprilli keskel ja meloni kuu lõpupoole.

- Liiga vara kasvama pandud taimed venivad välja ning jäävad mõneks ajaks kiduma, mis võib nullida ettekasvatamise efekti.

NB! Arbuusi ja meloni kunstlikust tolmeldamisest jm kasvatamisnippidest ilmub lugu mais.