B12 vitamiini peetakse loomseks vitamiiniks, kuid idandites on see olemas ning taimetoitlased selle puuduse all ei kannata. Idandatud seemned pakuvad konkurentsi apteekides müüdavatele toidulisanditele, sest nad sisaldavad suures koguses väärtuslike ensüüme, proteiine, mineraalaineid, mikroelemente ja looduslikke vitamiine. Idanditest arvatakse abi olevat nina-, kurgu-, kopsu- ja nahahaiguste ning nakkushaiguste puhul, järjekindel idude söömine ennetab külmetushaigusi ja parandab juuste ning peanaha tervist.

Tänu väikesele kalorsusele passivad idandid põskepistmiseks ka kaalujälgijatele – näiteks mungoaidud annavad 100 grammi kohta vaid 30 kalorit.

Mida eelistada?

Sobiliku sordi leiab nii maheda, vürtsika kui ka mõrkja maitse eelistaja. Läätse, rõika-, sinepi-, tatra-, nisu-, mungoa-, brokkoli-, punase kapsa, kressi-, basiiliku-, lutserni- ja seesamiseemneid on kõige eelistatumad idude kasvatamsieks.

Kuidas idusid kasvatada?

Enne idandamist tuleb seemneid hoolikalt loputada ning soovitatavalt 12 tundi toasoojas vees leotada. Seemneid ei tasu idanema panna liiga paksu kihina, sest nad kasvavad ja paisuvad oluliselt. Soovitatav on panna nõu aknalauale valguse kätte. Idanemistingimuste parandamiseks leotatakse idusid hoolikalt ning korduvalt värske veega. Idandamine annab seemnetele võimsama elujõu, suurendab toitainete hulka, neid „vabastades”, muudab hõlpsamini seeditavaks.

Loe lähemalt Hansaplanti kodulehelt.