Murutraktori soetamine on kindlasti vajalik aias, mille pindala ületab 2000 ruutmeetrit. Masin muudab aia niitmise samaaegselt mugavamaks ja kiiremaks. Murutraktoritel on mitmeid erinevusi. Sarnaselt tavalistele käsiniidukitele on nad varustatud kas multseriga, mis hakib lõigatud muru peeneks või koguriga, mis kogub muru kasti.

Teine traktorite erinevus seisneb nende käsitsemises ning valida saab manuaalse- või automaatkäigukasti vahel. Viimasega varustatud mudelid on veidi kallimad, kuid ka oluliselt mugavamad kasutada. Lisaks eelnimetatud omadustele sõltub murutraktori hind mitmest teisest omadusest nagu näiteks võimsus.

Murutraktorite hinnad algavad 1119 eurost. Kallimad mudelid võivad maksta ka kuni kaks korda rohkem, kuid need on väga võimsad ning laia tööpinnaga masinad.

Muruniiduk rahuldab väikeaiapidaja vajadused

Traditsioonilise muruniidukid töötavad nii elektri kui bensiiniga. Kallimatel mudelitel on olemas isegi vedavad rattad, mis vähendavad niitja lihasvaeva.

Kõige odavamad käsiniidukid töötavad elektriga. Elektriniiduk on paras kuni 400 ruutmeetrise krundi piiramiseks, sest selle tegevusraadiust piirab juhtme pikkus. Liiga pikk juhe ei sobi masina mootorile, kuna enam kui 30 meetrise juhtmega tekib voolu pinge kõikumine, mis võib masinat kahjustada. Kvaliteetsete elektrimootoriga muruniitjate hinnad jäävad vahemikku 108-699 eurot.

Hinnalt kõrgemasse hinnaklassi kuuluvad väiksemad ning lihtsamad, küljelt muru väljaviskavad niidukid. Selliseid sobivad kasutamiseks väikestes, alla 1000 ruutmeetristes aedades. Külje pealt väljaviskavad niidukid sobivad ka veidi laisematele või tiheda ajakavaga inimestele, kuna masin suudab niita ka pikaks kasvanud rohtu. Niiduki miinuseks on, et muru peab ise rehaga kokku koguma. Lihtsamate masinate hinnad algavad 169 eurost.

Harjumuspärastele külgväljaviskega niidukitele järgnevad hinnalt koguriga masinad. Need eeldavad aga, et läbi peab olema mõeldud komposti kogumine. Seetõttu on kõige mugavamad, kuid hinnalt pisut kallimad multseri ehk murupeenestiga niidukid. Multserniiduki eeliseks on, et ta hakib muru peeneks ja seda ei pea riisuma. Hakksegu ise jääb kasvavale murule väetiseks. Samas tuleb arvestada, et multserniiduki omanik peab muru niitma regulaarselt, sest pikka rohtu masin peeneks ei haki.

Kallimad muruniidukid on varustatud nii koguri kui ka multseriga. See on kasulik, kuna näiteks sügisel jahedate ilmadega muru enam maapinnal suurt ei kõdune ning siis on hea see kogurisse koguda. Seevastu kevadel saab kasutada multser-funktsiooni ja jätta rohi väetiseks. Saadaval on ka kolmesüsteemsed niidukid, kus on ühendatud nii multser- kogumis kui ka tavalise väljaviskefunktsioon.

Muruniidukitel on saadaval ka rida teisi funktsioone. Nii on müügil isevedavad niidukid, mille puhul saab valida vastavalt maitsele kas esi- või tagaveoliste mudelite vahel. Neile, kellele muruniiduki käimatõmbamine valmistab probleeme, on saadaval elektristarteriga varustatud masinad, mis käivituvad sarnaselt sõiduautole - aku jõul ja võtmega.

Ei ole harv, kui inimesed niidavad muruniitjaga maha mättaid, mis mõjub niidukile koormavalt ning nüristab terasid. Künkliku maapinnal on vajalik eraldi mullafrees, millega mättad maha lõigata. Väiksemal aiapinnal saab maa ka käsitsi ära tasandada ning uus muru külvata.

Murutrimmeriga heina teha ei tasu

Murutrimmerit ostes tuleb lähtuda seadme otstarbest ehk seda saab kasutada muru, mitte heinamaa piiramiseks. Vastasel juhul tuleb arvestada, et masina mootor ei pea vastu ja läheb lihtsalt katki. Pikema rohu kärpimiseks tuleb muretseda rohulõikur ning võpsikus tegutsemiseks metsalõikur. Viimatimainitu ei ole siiski mõeldud küttepuude tegemiseks, vaid kõrgema rohu ja peenikeste okste eemaldamiseks.

Kõige odavamad murutrimmerid töötavad elektriga ja sobivad väiksemasse aeda. Kindlasti ei tasu osta alla 500-vatist seadet, sest see jääb ka madala rohuga hätta. Elektritrimmeri eeliseks on lihtne käivitamine ja kasutamine. Samas kui bensiinimootoriga trimmeri käivitamisega jäävad inimesed tihti hätta, sest kasutava valet meetodit: ei ole harvas juhused, kus mootor ujutatakse bensiiniga üle ja seade ei käivitu. Mehaanikas vilunud saavad käivitamisega alati hakkama, aga väheste tehnilise kogemusega inimesed võivad jänni jääda.

Elektritrimmeritest müüakse veel akutrimmereid, mille müügi osakaal kasvab iga aastaga. Seadme aku kestab ühe laadimisega umbes pool tundi ning sellega peaks ettenähtud tööd ka tehtud saama. Suureks eeliseks on, et masin on vaikne ja juhet ei pea vedama.

Viimistletud tulemuse saavutab käsiriistadega

Väiksemas aias või raskesti ligipääsetavas kohas on mugav kasutada murukääre. Kui niitmispind on väike, siis piisab mehhaanilistest kääridest, kuid suuremateks töödeks on mugavamad akuga töötavad elektrikäärid. Trimmerit ei lähe väikesel tööalal vajagi.

Maapinna siledus saavutatakse muru rullides. Seda nii peale külvamist kui ka kasvu ajal. Eriti vajalik on rullimine kevadeti kui talve jooksul on lume ja veega tekkinud maapinda muhud ja lohud.

Aeda kulub ära ka nn võililleraud, millega pikemate juurtega umbrohtu muru seest kätte saada. Kaasaegsed rauad on kasutatavad kummardamata ning kätte saab isegi poole meetri sügavusel hargnevad juurikad.

Kui muld on liiga happeline ning pole korralikult väetatud, kipub muru sammalduma. Sambla vastu mürki pole, kuid aitab samblaväetis, mis muudab mulla aluseliseks. Paar nädalat pärast väetise lisamist saab sammalt kas raudreha või mehhaanilise samblaeemaldajaga lihtsalt murust välja kraapima.