Sügisel torkab hästi silma müügipaikade erinev tase. Seal, kus istikuid on suvel halvasti või lausa valesti hooldatud, võivad nad väga õnnetud välja näha. Olgu nad nii odavad kui tahes, on põhjust karta, et nad ei lähe kasvama või siis põevad paar aastat.

Sügismüükidel on terve rida häid külgi. Kõigepealt muidugi madalamad hinnad. Aga suve lõpul märkab ka asju, mida muul ajal ei näe.

- Kui otsite aeda kauni sügisvärvusega taimi, siis nüüd on parim aeg minna aiaärisse, et lehevärve oma silmaga hinnata. Konteineris kasvatatud istikutel väljendub sügisvärvus eriti vara ja eredalt.
Konteineristikul väljendub sügisvärvus eriti vara ja eredalt. Väikesekasvuline tähkvaher värvub kaunilt kollakaspunaseks.

- Hilissuvel ja sügisel on mõttekas minna otsima ka dekoratiivsete viljadega taimi. Kuigi noored taimed pole veel kuigi viljakad, võib neilt mõne vilja ikka leida.

- Sügisel on nutikas osta ka viljapuid, sest mõnel sordil võivad esimesed viljad juba küljes olla.

- Varasügis on parim aeg istutada varakevadel kasvu alustavaid või õitsevaid taimi: sõstraid, pajusid, forsüütiaid. Taim saab siis külmadeni rahulikult juurduda ning kevadel, soojade ilmade saabudes kohe kasvu alustada. Nii saate juba kevadel imetleda nende tärkavat ilu. 

Külmaõrn puu ostke kevadel

Külmaõrnade puittaimede ostmine lükake kevadesse, sest korralikult juurdumata istikud saavad tihti talvekahjustusi.

Kevadel istutatud taimed jõuavad oma uue kasvupinnasega suve jooksul kohaneda ning peavad talvele paremini vastu.

Algajal aednikul ei tasu osta väga väikesi ilupuid, sest nende suureks ja pilkupüüdvaks kasvamine võtab kaua aega. Samuti võib puuhakatise beebieast välja poputamine osutuda keeruliseks. Samas on suurem taim muidugi kallim.

Vaadake, et puuistik oleks hea kasvujõuga ja terve, lisaks ka igakülgselt välja arenenud ning saanud ka veidi võrakujundust.

Istiku väljanägemist mõjutab taime liigiomane kasvukuju.

Uurige enne osturetkele minekut mõnest heade illustratsioonidega taimeraamatust, milline peaks soovitud taim välja nägema.

Püsililled kasvavad puudest-põõsastest kiiremini ning jõuavad enamasti enne külmade tulekut juurduda. Kui vaja, on neid lihtne ka talveks katta.

Kuigi tahaksite ehk kasvatada paljusid erinevaid püsililli, saavutate alati ilusama tulemuse, kui peenral on ühte liiki või sorti püsikud suuremate rühmadena.

Taimed pääsevad nõnda paremini mõjule ning peenar mõjub rahuliku ning tasakaalustatuna. Seega on püsililli alati mõttekas osta hulgi.

Ostke paaritu arv taimi, sest neist on lihtsam moodustada kena rühm. Näiteks kahte taime säti kokku kuidas tahes – ikka tekib rivi!

Turvaline kojusõit

Laske müüjal istikud kindlasti korralikult ära pakkida. Sageli ei julge algajad aednikud oksi piisavalt tugevalt kokku siduda, need jäävad harali ning võivad sõidu ajal murduda.

Kui taim vajab istutamisel tagasilõikamist, aga te ei oska seda, siis paluge müüjal see toiming juba aiaäris ära teha. Nõnda jääb taim väiksem ning teda on lihtsam transportida. Peale selle väheneb ka mullapalli läbikuivamise oht.

Eriti suurte taimede puhul lisandub veel üks transpordirisk: tuul. Kui veate taimi lahtiselt autokastis, katke võra (eriti kasvuperioodil) presendi, koormakatte või kilega. Kui oksad lipendavad üle kastiserva tuules, saavad need tõsiselt kahjustada.

Kodus kastke taimed läbi ning pange tuule eest varjatud paika istutamist ootama. Kõige mugavam on kasta nii, kui panete potid mõneks ajaks suurde anumasse, mille põhjal on parajalt vett. Siis imeb mullapall end vett täis.


TASUB TEADA

Kas taim on terve?

- Uurige hoolega lehti. Kui need on haiglaselt kollakad (v.a kollase värvusega sordid), neil on ebamäärased laigud või kuivanud leheservad, siis on taim tõenäoliselt haige. Kui märkate jahujat kirmet, kontsentrilisi või marmorjaid laike, vesiseid plekke või mingeid pustuleid, viitab see seen-, bakter- või viirushaigustele. Seenhaigus võib põhjustada ka taime kerge närbumise, kuigi muld on piisavalt niiske. Sellist taime ärge ostke, muidu viite haiguse oma aeda.

- Otsige kahjureid. Kindlasti uurige ka lehtede alumisi külgi. Kahjurid võivad seal peidus olla või märkate vähemalt nende tekitatud mulke. Levinuimad kahjurid on lehetäid, kedriklestad, kärsakad ja mitmesugused liblikate röövikud. Kui kahjustajaid on taime kallal rohkesti, jääb kasv nende tegevuse tõttu kiratsema või saab taim päris hukka.

- Kontrollige juurepalli. Istikut ei ole ilus aiaäris juurepalli uurimiseks potist välja lüüa. Võtke appi kaudsemad uurimisvõtted. Loksutage istikut potis: kui see seal hästi ei püsi, on juurepalliga ilmselt midagi lahti. Tõstke pott üles: kui juured kasvavad juba põhja aukudest välja, viitab see ühest küljest küll tugevale juurekavale, kuid teisalt võib pott olla liiga väike. Sellistel taimedel võib peenras juurdumine minna raskelt.

- Mõõtke sõlmevahesid. Vaadake, kui pikad on vahemikud taime lehtede vahel ning kui puitunud on võrsed. Väga pikkade sõlmevahede ning rohtsete võrsetega puittaimi ei maksa sügisel osta. Tõenäoliselt ei jõua võrsed enne külmade tulekut piisavalt puituda ning võib karta tõsiseid talvekahjustusi.

- Võõrad potis. Vahel kasvab potis peale soovitud taime veel keegi. Tõenäoliselt on see mingi umbrohi. Eriti vastik kaaslane pottides on maksasammal, mis võib aeda sattudes hakata seal vohama ja muutuda väga tülikaks umbrohuks. Umbrohuga pott jätke ostmata või kui võimalik, tõmmake see välja. Vahel võib aga vedada, kui potti on sattunud mõni muu dekoratiivtaim. Selline pott tuleb kiiresti ära osta.