Kuivõrd avamaale taimi enne juuni esimest nädalat enamasti istutada ei saa ja istikute ettekasvatamiseks kulub 5–7 nädalat, on arbuusiseemne muldapaneku optimaalne aeg aprilli teine pool: seemne tärkamiseks arvestage umbes nädal ja tärkamisest väljaistutamiseni kuu kuni poolteist.

Et meloniseeme tärkab kiiremini ja ka noor taim areneb vilkamalt kui arbuusil, võiks selle pottitorkamisega pisut kauem oodata – aprilli lõpu või mai alguseni. Idanemisele mõjub hästi, kui öised ja päevased temperatuurid mõnegi kraadi võrra erinevad – see jäljendab temperatuurimuutusi looduses.

Kui plaanite arbuuse-meloneid aga katmikalal kasvatada, saab külviaja ettepoole tuua – kütteta kasvuhoone korral paar-kolm nädalat ja küttega kasvuhoones isegi kuu või enam. Kui muld on kasvuhoones piisavalt soe, võib seemned ka otse kasvukohale külvata. Ent sealgi annab taimede ettekasvatamine ajalise võidu, nii et küpseid vilju saab hakata nautima juba keset suve.

Liiga varane külv on pigem kurjast: ülemäära kauaks potti jäänud taimedel tekib kasvuseisak ja nad on tugevas stressis. Pärast istutamist kiduvad sellised taimed veel mõnda aega, enne kui uuesti hooga kasvama hakkavad, ja nii me vilju ikkagi suurt varem ei saa.

Liiga hiline külv seevastu võib hoopis saagita jätta, eriti avamaal: igal sordil kulub oma enam-vähem kindel aeg tärkamisest esimeste viljadeni, ja kui sügisesed öökülmad enne viljade küpsemist pärale jõuavad, ongi saak hukas.

Seemnete ettevalmistamine

Külvata võib muidugi ka otse seemnepakist võetud kuivi seemneid, sest needki tärkavad tavaliselt probleemideta, ehkki veidi hiljem ja ebaühtlasemalt. Seega tasub seemneid enne külvi leotada soojas (+25°) vees poole kuni terve ööpäeva vältel – see kiirendab ja ühtlustab tärkamist.

Väikeses koguses istikute ettekasvatamisel võiks seemneid aga kogunisti eelidandada, s.t hoida pärast leotamist niiskes ja soojas, +25...+35° juures, kuni seemnekestad pakatavad ja idujuure otsad nähtavale ilmuvad.

Sellisel temperatuuril tärkab meloniseeme vahel isegi kahe-kolme päevaga, arbuusiseeme aga umbes nädalaga. Vanemail ja vähema idanemisenergiaga seemnetel võib idanemine kauem aega võtta ning on tavaliselt ebaühtlane – viimased seemned tärkavad mitu päeva hiljem kui esimesed.

Madalamal temperatuuril võib seeme, eriti optimaalsest niiskemas keskkonnas, hoopistükkis “piimale” (mädanema) minna. Kui seda ei juhtu, võtab tärkamine aega üle nädala (melonil) või kahegi (arbuusil).

Kuivi seemneid võib kindluse mõttes ühte potti ka paarikaupa panna (idanevus on harva 100%). Eelidandatud seemned külvake ühekaupa – näha ju on, et seeme on elujõuline ja juba tärkamas.

Kui tavaliste, diploidsete arbuusi- ja melonisortide seemnete idanevusega üldiselt probleeme pole, siis triploidsed (seemneteta) arbuusisordid idanevad raskustega. Nende minimaalne idanemistemperatuur peaks olema +30°. Idanevus jääb sellest hoolimata tihti allapoole ja paljud tõusmed on vigased – saada kümnest seemnest kolm korralikku tugevat taime on juba väga hea.

Seemnete leotamine

Seemneid leotatakse eelkõige idanemise kiirendamiseks, ent kui leotamine ühitada ka puhtimisega – näiteks pannakse seeme likku 1% kaaliumpermanganaadi lahuses-
se –, vähendab see tõusmete haigestumise riski.

Kasuks tuleb leotamine puutuhalahuses. Selleks võtke kaks kuhjata supilusikatäit söetükkideta puutuhka ja segage käesooja veega. Laske seista toatemperatuuril ja aeg-ajalt segage vähemalt ööpäeva vältel.

Seemnete leotamiseks nõrutage selge lahus sademelt ettevaatlikult ära. Leotusalusele võib lisada ka kaaliumpermanganaati. Sellises lahuses pole seemneid üle 12 tunni vaja hoida.

Seemnete karastamine

Soojalembeste köögiviljade (nende hulka arbuus ja melon kahtlemata kuuluvad) seemneid võib enne külvi karastada, et tõsta tõusmete ja hiljem täiskasvanud taimede vastupidavust ebasoodsatele tingimustele, eriti aga optimaalsest mõnevõrra madalamatele temperatuuridele.

Karastamiseks hoidke leotatud – ent mitte veel eelidandatud! – seemneid kaks-kolm ööpäeva nullist veidi madalamal temperatuuril, seejärel tõstke temperatuur poolteiseks kuni kaheks ööpäevaks +18...+25° juurde. Pärast seda hoidke seemneid uuesti kaks-kolm ööpäeva 0...–1° juures ning alles siis külvake.

Allikas: Harri Poom, “Maalehe
arbuusi- ja meloniraamat”



TASUB TEADA

Külviaeg

 ArbuusMelon
 Avamaal kasvatades5–7 nädalat enne 4–6 nädalat enne
 eeldatavat eeldatavat
 istutusaegaistutusaega
 (aprilli III dekaad)(mai I dekaad)
 Kasvuhoones kasvatades4–6 nädalat enne 3–5 nädalat enne
 eeldatavat eeldatavat
 istutusaega istutusaega
 (märtsi III kuni (aprilli I kuni
 aprilli II dekaad) III dekaad)



KASULIK TEADA

Raamatu autor Harri Poom on tuntud aednik Vändra lähedalt Saare-Tõrvaaugu aiandist. Lõunamaiseid eksoote – arbuuse ja meloneid – hakkas ta kasvatama juba ligi paarkümmend aastat tagasi, seega on tal selles vallas arvestatav kogemus.

Praeguseks on arbuusist ja melonist saanud Eestis juba üsna tavalised koduaia taimed, mida kasvatavad paljud. Värskelt ilmunud käsiraamat on neile heaks abimeheks: siit leiab asjaliku ja piisavalt põhjaliku ülevaate kasvunõuetest, külvamisest, taimede ettekasvatamisest (isegi pookimisest!), kasvukohal hooldamisest, saagikoristusest, kasvuhäiretest, haigustest
ja kahjuritest ning sortidest, mis sobivad Eesti oludesse.