10. Esimene rukkiema päev on rukkilõikuse ja tule püha, mil põllutööd ei tehta. Kaob aovalgus ja öötaevasse ilmub linnutee. Et õhtud jäävad pimedaks, on siitpeale kohane videvikus kodus tuld üles võtta. Tulepäeval aga tuld ei tehta, tal lastakse puhata. Tuleohu vältimiseks piserdatakse koldesse vett, pestakse pesu. Kohati on katuseidki kastetud. 

15. Suurel rukkiema päeval pidas vadja maarahvas oma kõige pühamal mäel Kuremäe hiiemäel hiiepüha. "Rukkiemapäeval saavad rukkid enestele ema, hakatakse rukkid külvama," öeldi Nõos. Küpsetatakse uudseleiba.

24. Viimast rukkiema päeva peab vanarahvas esimeseks sügispäevaks ja see tähendab rukkikülvi lõppu. Pääsukesed löövad parvedesse ja saabuvad esimesed hallad. Ussid ja karud jäävad uimaseks. Päeva ilm ennustab ette saabuvat sügist. "Lauritsebe ja pärtmisebe ep tehta talutööd mitte. Mõnes külas peetakse neid päivi nii kangest, et keegi ep tohtide põllale minna ega põllelt läbi köia mitte," kõneldi Muhus.

Kuu kõvad ja pehmed ajad

5. päev - vana kuu pehme aja algus.

7. päev - kuu loomine. 

9. päev - noore kuu kõva aja algus. 

14. päev - kuu esimene veerand, pehme aja algus.

19. päev - täiskuu kõva aja algus.

21. päev - täiskuu.

23. päev - kuu kolmas veerand, täiskuu pehme aja algus.

28. päev - kuu neljas veerand, kõva aja algus.

Pehme aeg on hea lagundaja ja mädandaja. Pehmel ajal lähevad haavad kergesti halvaks ja piim hapuks. Siis raiutakse võsa, laotatakse sõnnikut, hävitatakse kahjureid ning külvatakse-istutatakse kõike, mis alla kasvatab. Kõige pehmem aeg on kaduneljapäev - kaduaja neljapäev enne kuu loomist. Tänavu 10.01., 9.05., 6.06., 5.09.

Kõval (kalgil) ajal alustatud või tehtud asjad jäävad püsima: puu ei mädane ja haavad paranevad hästi. Siis külvatakse teravili ja kõik muu, mis peale kasvatab (kapsas täie kuuga). Kõvad-pehmed ajad ei välista noore-vana kuu üldtuntud tähendusi. Kõik, mis kasvama peab (külv, istutus), tehakse maha ikkagi noore kuuga; mis hävima peab (võsa, kahjurid), tehakse vanaga.

Allikas: "Maavalla kalender 10 226 (2013)", Maavalla Koda