Kuigi meil kutsutakse kuukressi rahvasuus ka dollarililleks, viitab taime ladina keelne nimi ümaratele ja suurtele, kuud meenutavatele viljadele: Lunaria - kuu-sarnane.

Aed-kuukress on kaheaastane taim ristõieliste sugukonnast ning looduslikult leidub teda kasvamas Kagu-Euroopas ja Edela-Aasias.

Mullastiku suhtes on aed-kuukress vähenõudlik, kuid paremini edeneb taim viljakal ja vett hästi läbilaskval mullal. Lõunamaist päritolu taim eelistab ka meil kasvada päikselisel kasvukohal, kuid ka poolvarjuline kasvukoht sobib hästi.

Suhteliselt suuri seemneid on lihtne hõredalt (25-30 cm vahedega) otse kasvukohale külvata, nii jääb hilisem harvendamine ära. Külvatakse hiliskevadel või suvel. Tõusmed ilmuvad umbes nädalaga.

Esimesel aastal kasvatab taim lehekodariku, mis talvitub. Teisel aastal, umbes mai lõpust juuni keskpaigani on taimel õitseaeg. Õied on väikesed, roosakas-lillad või violetsed. Taime kõrguseks õitseajal võib olla 75-100 cm, suured lehed on saagja servaga ja südamekujulised.

Kasvuajal ei vaja aed-kuukress üleliia palju hoolt: rohimine ja mulla kobestamine on peamised tööd taime kasvatamisel. Kuivaperioodidel vajavad taimed siiski kastmist ning lagedal ja tuultele avatud kohas tuleks taimi toestada.

Suve teiseks pooleks-sügiseks kasvatab taim rohelised, umbes 5 cm läbimõõduga ümarad viljad, kõdrad, mis aja jooksul kuivavad ja muutuvad hallikaks. Kuivlilleks kogutakse varsi koos viljadega. Viljadelt eralduv kiht koos seemnetega on kergesti näppude vahel hõõrudes eraldatav ning järele jäävad hõbedaselt läikivad liisatkad - viljaseinad. Need meenutavad kuidas kellelegi, kas kuud või hoopis dollareid. Kuivlillena säilivad need kaunina aasta või enamgi. Kes soovib võib need jätta naturaalset tooni, kes mitte, saab mõne sobivat tooni värviga üle värvida.

Aedades kultiveeritavale aed-kuukressile lisaks kasvab meie looduses veel teinegi kuukress: mets-kuukress (Lunaria rediviva). Taime võib leida kasvamas peamiselt põhjarannikul niiskepoolsetes ja toitaineterikka mullaga salumetsades ja metsaservadel. Taime õitseajal leviv magus lõhn meelitab ligi liblikaid ja mesilasi. Mets-kuukressil on hambulise servaga suured südamekujulised lehed. Vili on lame, õhuke ja teravate otstega kuni 6 cm pikkune kõder. Mets-kuukress on Eestis harvaesinev ning kuulub III kategooria looduskaitse all olevate liikide hulka.