11. jaanuar oli lausvihmane, lumi kadus maast kui vaht. Kobisin Hellamaa mäel liinibussist välja. Kunagine avar vaade saarestikumerele on seal aina rohkem kinni kasvamas. Siiski õnneks veel mitte täielikult. Talvine Väinameri hallitas eemal allpool üpris mornilt. Edelatuul peksis vihma näkku, nõnda et tuli ümbrust uurides silmi kissitada. Seal taamal üle välja paistsidki Leenurga talu hooned. Rohumaa järel lehtpuumetsast kumas läbi üks jämedam tüvi, tihe graafiline võra teistest kõrgemale kerkimas. Too otsitav ongi?

Kalpsasin üle vesise rohumaa kohale. Sattusin toredale puisniidule saarte ja kaskede ning vanade sarapuudega. Jah, too suur osutuski künnapuuks - maas vedelevad lehed ei jätnud kahtlust. Sihvaka puu neli jalga läbimõõdus tüvi harunes peakohal õige mitmeks haruks.

Järgmisel hetkel tabas mu silm taamal sarapuude vahelt midagi sootuks erilist. See oli nagu mingi ilmutis, saadik muinasjutumetsadest. Vähem lennukalt väljendudes: ehk nagu killuke kusagilt Šotimaa atlantilisest vihmametsast. Seal ta seisis, too otsitav künnapuu. Tüve alumine osa oli kolme jala kõrguseni üksainus skulpturaalne pahkade kogum. Kümnekonna jala kõrguselt kukkus puu usinasti harunema, saates oksi igasse suunda laiali. Juba künnapuu kuju oli ülimalt meeldejääv. Kuid tagatipuks olid kõik pahad, suur osa tüvest ja rõhtsamatest oksaharudest kaetud mahlakasrohelise samblavaibaga. Küllap on see kõige sammaldunum põlispuu, keda ma Eestis üldse trehvama olen sattunud. Vihma tibas järelejätmatult ja selles tilkuv samblaroheline künnapuu tavalise halltoonilise raagus metsa serval näis tõepoolest nagu ära eksinud olevat. Kui taolisi puid oleks palju, kui meil sellised metsasalud vohaks!

Kribasin kiiresti päevikusse mõned vaimustust väljendavad laused, sirgeldasin käbedalt ühe visandi (mille järgi hiljem tehtud pilt ei tulnud kindlasti üks-ühele sarnane looduseses kasvava puuga), ohkisin veel korraks selle super leiu puhul - ja kablutasin minema, et järgmisele bussile jõuda. Meeltes mõlkumas tõdemus: "Nüüd olen ma leidnud küll oma lemmikuima põlispuu Hiiumaal!"