Dobele katseasutus on edukas sordiaretuskeskus Lätis. Kõrvuti eespool viidatud sortidega kasvab seal kakssada Läti enda aretist, millest paarkümmend on uute sortide kandidaadid. Sel aastal registreeriti üks sort (nime ei ole veel välja mõeldud).

‘Lembitu’ on kõige maitsvam

Vanematest Eesti sortidest kasvatatakse Läti aedades kõige rohkem magusamaitselist sügissorti ‘Tiina’. Tema õunad on seal uskumatult kaunid ja suured. Maitse poolest hinnatakse kõige paremaks aga varajast sügisõuna ‘Lembitu’, mille viljad on veelgi ilusamad.

Lugu peetakse sortidest ‘Kaja’ ja ‘Pärnu tuviõun’, mida meile uhkustades näidati – vaat kui ilusad Eesti õunad meil kasvavad!

Väga hea maitsega on sügissort ‘Vahur’, kuid tema välimus ei ole turuõuna jaoks ahvatlev. Hea maitsega ‘Talvenaudingut’ ei kasvatata Lätis seetõttu, et säilitamisel tema koor pruunistub.

Edukas ‘Aule’

Mind huvitasid kõige rohkem Polli ja meie harrastusaretajate uued sordid, mille kohta on veel suhteliselt vähe kogemusi.

Kõige meeldivam uudis oli see, et magushapu taliõun ‘Aule’ on Lätis eriti heaks hinnatud ja teda peetakse tulevaseks äriaia sordiks. Praegu on Läti äriaedades tähtsaks sordiks saanud Leedu ‘Auksis’, mille osakaal on juba kümnendik puudest. Sellega võrreldes on ‘Aule’ hilisema (soodsama) koristusaja, tugevama viljaliha ja parema säilivusega. Katsepuud Lõuna-Lätis on talved üle elanud ilma kahjustusteta, samal ajal kui 2009/2010 talv tegi ‘Aulele’ Pollis tugevasti kahju.

‘Els’ on väga hea maitsega ilus sügisõun. Kuid õunateadlasest bioloogiadoktor Laila Ikase ütles, et sellise tarbimisajaga sortide hulgas on konkurents väga tihe ja tahaks, et sel sordil oleks erksam kattepuna.

‘Kaari’ on hea maitsega sügis-talisort, kuid Läti oma sorte peetakse paremaks.

‘Kastar’ on võluv ja saagikas

Sügisõun ‘Kallika’ on väga ilus: viljad on suured ja vürtsika maitsega. Tõsist tähelepanu on ta äratanud oma talvise säilitamisvõimalusega.

‘Karamba’ magus ilus õun ei ole küll suur, aga ta on juba kümme aastat püsinud lätlaste koduaedades armastatud sügissortide hulgas.

‘Kastar’ on uurijate huvi pälvinud oma vürtsikate, üsna magusate ja kaunilt punaste taliõuntega. Igal aastal on ta head saaki kandnud.

‘Katre’ magushapud hea säilivusega õunad on küll leidnud lätlaste heakskiidu, aga kahtlen, kas see sort Dobele suures kollektsioonis paljusid teisi ületab.

‘Kersti’ on alles katsetamise algjärgus. Tema väljapaistvaks omaduseks on väga hea säilivus, mida kõrgelt hinnatakse.

‘Kikitriinu’ imemaitsvad magusad vürtsikad ja talvelgi säilivad punased õunad on pilkupüüdvad, puu kasv on aga liiga tugev.

‘Madli’ säilib poole talveni

Sügissordil ‘Madli’ on suured lapikud punased magusad õunad, mis heas hoidlas säilivad isegi talve keskpaigani.

Läti õunakasvatajatele ta meeldib, aga siiski on vaja rohkem kogemusi, et tema tuleviku kohta midagi kindlamat öelda.

‘Koonik’, mille aretaja on Asta Kask Märjamaalt, meeldib lätlastele omapärase pikliku kuju (nagu sordil ‘Kaja’) ja hea magushapu maitse poolest. Osa õunu jääb sel sordil aga kattevärvita ja on valkjaskollased, teisal tekib viljadele päikesepoolsel küljel imeilus roosakas puna.

‘Krista’ on hea magushapu maitsega ilus õun, mis säilib talvelgi hästi. Eestis on see sort väga hinnatud, kuid Lätis ta suurt huvi pole saavutanud.

‘Liivika’ hea saak, ilusad õunad ja ‘Liivi kuldrenetiga’ sarnanev maitse on teinud selle sordi ka Lätis tähelepanuväärseks.

Sordi ‘Reuno’ aretas meie tuntud elulõngaaretaja Uno Kivistik. Nii maitselt kui ka välimuselt sarnaneb ta ‘Liivi kuldrenetiga’, mistõttu on ka suuremat huvi tekitanud.

Samuti Uno Kivistiku aretatud ilus magusamaitseline sügisõun ‘Tiit’ haigestub aga niivõrd tugevasti jahukastesse, et temal Lätis perspektiivi ei ole.

Salatiõunad üllatasid

Tänavune aasta tegi üllatuse salatiõunasortide seas: Ameerika ja Lääne-Euroopa sordid olid Dobeles saagita, samal ajal meie ‘Kuku’ oksad olid õunte raskuse all lookas. Ka väga väikeseviljalistel iluõunapuudel oli rohkesti vilju.

Nii mõndagi sain teada meie õunaaretiste kohta. “Kirki” suured punased magushapud maitsvad õunad säilivad hästi, kuid puud kannavad kehvasti. Niisiis, sorti temast ei saa.

Väga hea viljakandja on aga KK 201-2, millel on maitsvad magushapud punased õunad. Kuid ta saab hilja koristusküpseks ja lätlased arvavad, et seetõttu ta Eesti lühema suvega kliimassse ei sobi.