Euroopasse jõudis see taim alles 1850. aastatel. Eesti tingimustes on sidrunväändik üsna külmakindel ja lihtsasti kasvatatav ronitaim. See lopsaka lehestiku ja sügavpunaste sõstrakobarataoliste viljadega eksootiline taim on teenimatult vähetuntud, kuid siiski leidnud koha aiapidajate südames.

Sidrunväändik on sobilik kasutada vertikaalhaljastuses, ta kasvab meie tingimustes keskmiselt kuue meetri kõrguseks, õitseb pisikeste kreemikasroosade aromaatsete õitega, väändub tugevalt kõikvõimaliku toestuse ümber.

Alusmetsa taimena eelistab ta õhurikast, kerge lõimisega, neutraalse reaktsiooniga kompostmulda ja poolvarjulist kasvukohta. Kasvukoha valikul tasuks silmas pidada, et taim ei talu liigniiskust ja seisvat vett.

Hiina sidrunväändik on iidsetest aegadest tuntud kosutaja, mille tarvitamine suurendab vaimset ja füüsilist töövõimet – tihti on teda võrreldud kuldjuure ning koguni ženšenniga. Hiinlastel on ta aastatuhandeid olnud arvatud 50 kõige tähtsama ravimtaime hulka. Hommikumaises rahvameditsiinis on kasutusel kõik taime osad, kuid kõige populaarsemad on taime viljad. Neid sobib tarvitada nii toorelt kui ka töödeldult. Marjadele omistatakse toniseerivat, stimuleerivat, ainevahetust korrastavat, südame ja veresoonkonna tööd reguleerivat, nägemisteravust parandavat, toimet.

Sidrunväändikupreparaate kasutatakse ka tavameditsiinis kesknärvisüsteemi mõjutamiseks – neist on saadud abi teotahtetuse, impotentsuse, depressiooni ja pideva meeleolu madalseisu korral. Nagu paljud taimse päritoluga ravimid, ei tekita nad sõltuvust, ega ole organismile mürgised. Siiski tuleks enne ravikuuri ettevõtmist konsulteerida arstiga, et välistada ebasobivad tegurid. Antud taime ei soovitata näiteks tarvitada raseduse ajal, ka ei ole ta sobiv epilepsiahaigetele.

Sidrunväändiku marju on aegade algusest peale nimetatud viie maitsega viljadeks, neid süües saab igaüks oma maitsemeeli testida, et magus, kibe, soolakas, hapu ja terav maitse ära tunda.

Põhjalikult saab kõnealuse taimega tutvuda:
1. „Taimsed ravimid“, Andrew Chevallier, Kirjastus Varrak, 2010
2. http://www.seemnemaailm.ee/articles/index.php?GID=89
3. http://www.roogoja.ee/sidrunvaandik.htm
4. Wikipedia artikkel