Hilissügisel tuleks viljapuude otsast ja alt koristada viljad. Vastupidiselt väga levinud praktikale ei tohiks mädanevaid vilju puude otsa ega alla vedelema jätta – koos selliste õunte, ploomidega talvituvad ka kõikvõimalikud taimehaigused, mis viljapuid kimbutavad ja viimased saavad kevade saabudes rahulikult jälle uue hooga puud rünnata. Vähetähtis pole ka fakt, et mädanenud viljad teevad kevadise puudelõikamise vägagi ebameeldivaks – pinnas on jalgade all libe ja riided, jalanõud saavad rikutud, rääkimata sellest, et viljapuu või redeli otsas ronides on äärmiselt ohtlik, kui tallaalused libedad kipuvad olema.

Järgmine töö, mis viljapuuaias ette tuleks võtta, on puude kaitsmine metsloomade eest. Jänesed ja kitsed ei ole ka linnatingimustes harvad ja võimatud külalised ning talvel kui toitu vähe on viljapuude koor väga isuäratav maius. Et tüütuid tegelasi eemale peletada on erinevaid võimalusi – tüvele võib pintseldada aianduspoodidest lihtsalt leitavat peletusvahendit või paigaldada võrk tüve ja oksade kaitseks.

Nooremaid puid võiks pintseldada spetsiaalse tüvevalgendiga. Viljapuude tüvevalgendi kaitseb puude tüvesid päikesepõletuse eest, leevendades temperatuuri järsu kõikumise kahjulikku mõju, mis põhjustab puukoore lõhenemist. Tüvevalgendi hävitab ka kahjureid ja nende mune, sest sisaldab kustutatud lupja ja raudsulfaati.

Meie tingimustes ei ole mõtet viljapuid talvise pakase eest katma hakata, küll aga võiks noorematel puudel üle vaadata puude toestuse, et nad ikka talviste tormide eest kindlustatud oleks.