Koorega keetmiseks valige enam-vähem ühesuurused kartulid, peske nad hästi puhtaks ja pange keeva, soolaga maitsestatud vette keema. Sellega vähendate C-vitamiini lagunemist. Keev vesi sulgeb kartulipoorid, sest tärklis paisub, ja kui koor pakatab, valage vesi ära ning laske mugulatel kaane all aurus umbes 10 minutit järelvalmida. Nii ei kee kartulid päris lõhki.

Kui kartulid on väga muredad, pange nad külma veega keema, sest siis soojenevad mugulad vees aegamisi.

Kartulid ei kee ka siis katki, kui keeduveele lisada 1–2 sl hapukapsavedelikku.

Veelgi parem ja tervislikum valmistusviis on aurutusrestiga keedunõus.

Kui kartulid on külma saanud, hoidke neid enne keetmist külmas vees ning lisage keeduveele 1 sl äädikat. See parandab maitset.

Salatiks koorige kartulid siis, kui nad on jahtunud toatemperatuurini.

Kooritud kartulite keetmine

Kui kartulid on plekilised ja silmadega, eriti talve lõpupoole, koorige ja lõigake plekid välja ning pange kartulid rohke külma veega keema. Vette lisage soola või soolatud tilli või soola ja kuivatatud tillivarsi.

Kartulid pole vesised, kui pärast keeduvee äravalamist lasta neil veidi kaaneta olla.

Kui kartul on söögikorral põhiline, saate piimaga keetes parima tulemuse. Selleks keetke mugulaid algul vees, ent kui nad on juba poolvalmis, kallake vesi ära, valage peale kuum piim ja keetke lõpuni.

Kartulid keevad kiiremini pehmeks ja on ka maitsvamad, kui lisate keeduvette pisut rasva ja sibulapealseid.

Kartulid saavad parema maitse ka siis, kui lisate väikese tüki loorberilehte või küüslauguküünt.

Kui teile on juhtunud kartulid, mis keetmise järel sinakaks muutuvad, lisage keeduvette paar tilka äädikat.

Kartulid ei tumene keetmisel ka siis, kui lisate keeduvette veidi piima.

Lisage keeduvette 1 sl võid, kui soovite, et kartulid kiiresti pehmeks keeksid.

Kui olete koorinud-tükeldanud kartuleid rohkem ja nad järgmise toiduvalmistamiseni seisma jäävad, ärge laske neil vees liguneda, vaid puistake jahuga üle.

Keedetud kartulid riknevad kaane all nõus kiiremini kui kaaneta nõus.

Kõige paremini seisavad keedetud kartulid ühekordse kihina taldrikul sahvris või köögikapis, aga mitte kauem kui ühe ööpäeva.

Liiga külmas sahvris või külmkapis kaotavad keedukartulid maitset tunduvalt.