Kassisaba (Veronica spicata) 'Christa'

Väga erilise lillakassinise tooniga uus sort, mis hästi sobib külmades toonides peenrasse. Terasemalt tasub uurida sihvakate õisikuküünalde rohelist tipuosa: nende kummaline lapik kuju meenutab kukeharja õisikuid.

'Christa' püstised puhmikud kasvavad umbes 70 cm kõrguseks. Pikkade tugevate vartega puhmikud ei vaja toestust, vaid püsivad ise ilusasti püsti. Nõrga talu aias talvitus uus sort tänavu edukalt ilma igasuguse katteta.

Kassisaba on vähenõudlik püsik, mis sobib eriti hästi avarasse taluaeda. Mõjule pääseb ta muidugi vaid suurema grupina. 

Kassisaba õitseb kenasti nii päikeselisel kui poolvarjulisel kohal. Eelistab kerge lõimisega toitainevaesemat parasniisket mulda, aga lepib ka muu pinnasega. 

Põnevate õisikutega kassisaba võib istutada ka rõdu- ja verandapotti, kus ta tekitab vaatajates kindlasti elevust. Ta on ka hea vaasilill, lõikeõied hoiavad kaua oma värskust.

Virgiinia tonditupik (Physostegia virginiana) 'Chrystal Peak White'

Virgiinia tonditupikut kutsutakse sageli füsosteegiaks. Sellel sordil on ilus puhas valge värv. Säravvalge on püsikute puhul väga hinnatud, sest endiselt on populaarsed läbinisti valged lillepeenrad. 

Tonditupiku neljakandilised õisikuvarred sirguvad umbes meetri kõrguseks. Iminõgese sarnased õied on koondunud varre tippu pikkadesse tähkõisikutesse. Tänu tugevatele püstistele vartele ei vaju tonditupik laiali. Lisaks lillepeenrale võib teda kasutada ka omaette rühmana murus. 

Vähenõudlik tonditupik eelistab niiskema mullaga päikeselist kasvukohta, aga kannatab ära ka väikese varju. Sel aastal talvitus ta Nõrga talu aias kahjuks halvasti, külmal talvel vajab järelikult katet.

Soodsates oludes võib tonditupik hakata oma roomavate risoomidega liiga hoogsalt laiutama, aga siis tuleb teda labidaga lihtsalt piirata. 

Tonditupik sobib hästi ka vaasi. Lõikeõite võtmine soodustab uute õisikute teket.