Kas lehepuhur või õue tolmuimeja?

Funktsionaalsuselt on olemas kahte tüüpi puhureid – ühed, mis ainult puhuvad lehti ja teised, mis vajadusel puhuvad ja vajadusel ka imevad. Lehti imev masin purustab lehed kogumiskotti ja sisu saab otse komposti panna. Selle masina kasuks räägib asjaolu, et erinevalt puhujast saab imejaga terrassilt kätte ka liiva ja okkad. Oksi ega kive masinasse tõmmata aga ei tasu, sest see lõhub kogumiskoti ja halvemal juhul ka masina.

Seevastu suure koguse sügislehtede koristamiseks ei soovita imemise funktsiooni kasutada, vaid lehed tuleks ühte kohta kokku puhuda. Kui aias on palju lehtpuid, kulub nende kokkuriisumiseks terve nädalavahetus, lehepuhuriga teeb sama töö ära mõne tunniga. Lehepuhurit saab olemuslikult kasutada ka talvel kui on tegemist pehme ja koheva lumega, kuid ei tohi eeldada, et lehepuhur teeb ära lumepuhuri töö.

Elektriga või bensiiniga?

Kui tegu on väikese linnaaiaga, piisab enamasti soodsast elektrilisest lehepuhurist, mis on kerge, lihtsasti käivitatav ning vaikne. Elektrilise lehepuhuri miinusteks on juhtmega manööverdamisest tingitud ebamugavus ning väiksem võimsus. Elektrilise puhuri mugavamaks alternatiiviks on akutoitel puhur, mis sobib ka suuremasse aeda, sest juhe ei takista liikumist. Küll ei tasu ka sellelt puhurilt oodata väga suurt võimekust.

Suurde aeda, kus on palju lehtpuid võiks osta bensiinimootoril lehepuhuri. Enamasti on tegu kahetaktiliste masinatega, mis puhuvad kuni 0,5 kuupmeetrit sekundis ja mille pöörlemiskiirust saab muuta. Üksikud suuremad puhurid on ka neljataktilised, mis on mõeldud eriti suurelt maa-alalt lehtede kokkukogumiseks.

Kerge või raske?

Sõltuvalt puhuri mootorist ja funktsionaalsusest on masinad erineva raskusega. Väiksemad puhurid kaaluvad kahe kilogrammi ringis, suuremad bensiinimootoril puhurid kaaluvad üle kümne kilogrammi, aga on üldjuhul võimekamad. Rasket seadet ei maksa peljata, küll tuleks sel juhul eelistada seljakotiga lahendust, sest kui raskus jaotub mugavalt kahele õlale, on töötegemine kergem.