Ent ei pääse ka iluaaias hooldustöödest – muru niitmine, rohimine, kobestamine, kastmine ning haiguste ja kahjurite tõrjumine on tööd, mida jagub kogu juulikuuks.

* Et roosipeenar näeks kenam välja ja taimedel oleks jaksu uusi õisi avada, lõigake regulaarselt välja äraõitsenud õied. Ära tuleks lõigata ka metsikud võsud.

*Õitsvatel suve- ja püsililledel eemaldage samuti äraõitsenud õied. V.a need, milledelt plaanite ise seemneid koguda.

* Lillepeenrad vajavad nii regulaarset ja põhjalikku kastmist (eriti põuaperioodidel), rohimist kui mulla kobestamist. Eriti hoolas tuleb olla kevadel istutatud lillede ning puude-põõsaste kastmisel.

* Hoolsalt tuleb kasta ka amplis ja lillekastides kasvavaid suvelilli. Päike, tuul ja kuiv õhk kuivatavad mulla lillepottides kiiresti.

* Lisaks regulaarsele hooldusele jälgige taimi, ega seal tegutse kahjurid, nt lehetäid. Viimased võivad taime vallutada üleöö. Tõrjeks kasutage taimseid preparaate, mis on ohutumad nii endale kui keskkonnale.

* Suve- ja püsililledelt eemaldaga ilmsete haigustunnustega taimeosad ning põletage.

* Õitsvaid püsililli võib väetisega turgutada. Selleks sobib kaaliumirikas väetis. Kaalium suurendab taimede põua-, külma- ja haiguskindlust. Spetsiaalse, õitsvatele lilledele mõeldud väetiselahusega võib turgutada ka amplis kasvavaid suvelilli. Vältida lämmastikurikka väetise kasutamist – see ergutab küll taimede lopsakat kasvu kuid soodustab haigustekitajaid ning vähendab õitsemist.

* Kel plaanis augustis püsikuid istutada, on juuli paras aeg plaanide tegemiseks ja peenramaa ettevalmistamiseks.

* Juulis saab koguda juba esimeste suvelillede seemneid. Neil, kel plaanis talvel kodu ehtida kuivlilledest meisterdatud seadetega, on paras aeg korjata taimi kuivatamiseks.

* Kui sibullilledel on kasvukoht kitsaks jäänud ja nad õisesid kasinalt, on pealsete koltumise järel nad paras aeg üles võtta. Ülesvõtmiseks valige kuiv ja päikseline päev. Lillesibulad sorteeriga, kuivatage ja varustage nimesildiga. Nii on septembris nende mahapanekul segadusi vähem.

* Juulis võib külvata kaheaastaste lillede seemneid. Peale külvamist jälgida vaid, et peenras oleks piisavalt niiskust, muidu ei tärka külvatud seemneist midagi või on tärkamine ebaühtlane. Kuu lõpus võib oma alalisele kohale istutada kaheastased taimed.

* Kuna juulis muru kasv on veidi pidurdunud, siis niitmiskorrad muutuvad harvemaks. 

* Hoolt - kastmist ja väetamist vajavad ka toataimed. Olgu nad siis endiselt tuba kaunistamas või õue suvitama viidud. Ka toataimi tuleb jälgida, ega neile pole kolinud mõni taimekahjur või pole taim haigestunud. Regulaarne ülevaatus aitab hullemast päästa ning vajadusel saab abi taimsetest või keemilistest preparaatidest.