Kaevaks enda oma üles ja istutaks uue asemele? Aga naaber kahjuks oma sordi nime ei tea. Ja tegelikult ei tarvitsegi uus taim vana koha peal kasvama minna.

Siis ei jää üle muud, kui proovida viinapuu ümber pookida. Ega see nii keeruline olegi. Kõigepealt tooge aga naabri käest paar-kolm värsket võrset ja pange need otsapidi vette.

Pookealus ja poogend

Valige oma viinapuul välja üks ilus tugev oks, millest edaspidi uus põõsas kujundada. Murdke sellel ära kõik alumised võrsed ning jätke alles vaid paar ülemist.

Kärpiga allesjäänud võrseid altpoolt lugedes neljanda või viienda lehe alt nii, et peale viimast lehte jääks vähemalt 3cm varrejupp. See on pookealus, lõigake varrejupp 2–3 cm pikkuselt pikuti lõhki.

Naabri võrsest kujundage poogend. Lõigake 3–4 sõlmega ladvaosa, eemaldage sellelt lehed, v.a tipus olev noor lehehakatis. Alumisest sõlmest allapoole jätke 2–3cm varrejupp, lõigake see žiletiga kiilukujuliseks, nii et lõiked ulatuksid mõlemalt poolt esimese sõlmekohani.

Sobitage kohale

Nüüd asetage poogend pookealuse lõhesse: poogendi sõlmekoht peab jääma pookealuse tipu lähedale. Kui vaja, tehke pookealuse lõiget sügavamaks.

Kui poogend on kenasti kohale sobitatud, siduge pookekoht ettevaatlikult, kuid piisavalt tugevasti kinni.

Jälgige, et pookimislõiked oleks kogu ulatuses kaetud ja et poogend paigalt ei nihkuks.

Sidumiseks sobib hästi spetsiaalne pooketeip, kuid hakkama saab ka õhema kileribaga (lõigake nt toidukilest).

Kaitske poogendit kuivamise ja ereda päikese eest: peitke ta väiksesse läbipaistvasse kilekotti (kindlasti jälgige, et kile vahetult poogendi vastu ei puutuks) ning sättige viinapuu teisi võrseid päikesevarjuks.

Kui pookimine õnnestus

Paari-kolme nädala pärast on oodata poogendi kasvu algust. Ümberpoogitud oksal ei tohi lasta tema oma võrseid kasvada, need tuleb kohe eemaldada.

Kui pookisite oma põõsal ümber ühe oksa, laske järgmisel aastal kasvada veel ka paaril ümberpookimata oksal. Alles siis, kui poogendist saab kujundada soovitud suurusega põõsa, eemaldage ülejäänud oksad.

Tegelikult võib korraga ümber pookida ka mitu oksa ning poogendid ei pea seejuures sugugi ühest sordist olema. Nagu näete, pole mingi kunst endale ise viinapuu perepuu pookida!

Seda, kuidas viinapuud pookida, saab ise proovida ka Saare-Tõrvaaugu aiandi õppepäeval 7. juunil (http://e-aiand.net/39-oppepaevad). Kavas on muudki: istikute valimine, istutamine, kevadsuvised hooldustööd.