Rabarbrikoor oblikhapet ei sisalda. Koorimata rabarbri keetmisel läheb keeduvette väärtuslikke aineid vähem, tükid ei lagune ja aroom säilib paremini. Karedas (lupja sisaldavas) vees keetes muutub oblikhape ohutuks ning pisuke soolakogus pehmendab rabarbri tugevat maitset. Meie vanavanemad sõid magustoiduna kisselli ja kuivatatud puuviljadega segakompotti. Vaevalt nad tervislikuma variandi teadlikult valisid. Viimane suundumus eelistab magustoidu valmistamisel ajatatud rabarbri röstimist. Proovige nii ja naa või jääge traditsioonile kindlaks.

Kanavokk rabarbriga

- 3–4 noort rabarbrivart

- 300 g broileriribasid

- 2 sl sojakastet

- 2 tl mett

- 1 sl magusat tšillikastet

- ¼ tl purustatud musta pipart

- 1–2 porgandit

- 2 väikest sibulat koos pealsetega

- 1 punane paprika

- 300 g kabatšokki

- 400 g varajast peakapsast

- õli

- vett

Poolitage rabarbrivarred ja lõigake umbes 5 cm pikkusteks juppideks. Tõstke broileriribad ja tükeldatud rabarber kaussi, maitsestage soja, mee, tšilli ning pipraga. Segage kõik korralikult läbi ja jätke seisma seniks, kuni aedvilju tükeldate. Sibulad peenestage koos pealsetega, aga roheline osa jätke valmis toidule lisamiseks.

Kuumutage pannil paar suplilusikatäit õli ning pruunistage selles broiler ja rabarber. Seejärel tõstke need kaussi, lisage pannile pisut õli ja kuumutage esmalt porgand ja sibul. Umbes 5 minuti pärast lisage kabatšokk. Mõne minuti pärast segage hulka kapsaribad. Küpsetage segades umbes 10 minutit, siis lisage broiler ja rabarber ning tükeldatud paprika. Kuumutage veel umbes 5 minutit, kontrollige maitset ja serveerige. Peale rohelise sibula võite lisada ka muud meelepärast maitserohelist.

Sea-sisefilee rabarbrimarinaadis

- 700 g sea-sisefileed

- 2 dl rabarbrilõike

- 1–2 sibulat

- 2–3 küüslauguküünt

- ½ dl sojakastet

- ½ dl õli

- 2 sl punast veini

- ½ tl purustatud musta pipart

- 1 tl kuivataud või 2 tl värsket rosmariini

Tükeldage liha portsjoniteks. Õhukesed rabarbrilõigud segage sojakastme, õli, veini ja maitseainetega. Hakkige sibul ja küüslauk, lisage rabarbrisegule. Tõstke segu lusikaga lihale ning asetage lihatükid kaanega kaussi või tugevasse kilekotti. Jätke liha ööpäevaks külmikusse maitsestuma. Sel ajal keerake lihatükke paar korda või raputage kilekotti.

Marineeritud liha pühkige paberiga üle ja grillige või röstige ilusaks pruuniks. Keerake pruunistunud lihatükid fooliumisse ja küpsetage veel mõõdukas kuumuses umbes 20 minutit.

Kui soovite, võite marinaadist keeta kastme. Selleks kuumutage väikeses keedunõus marinaadi, lahjendades seda vähese veega. Keetke umbes 10 minutit ja maitsestage suhkruga.

Salatikaste rabarbrist

- 3–4 keskmist noort rabarbrivart

- ½ dl mett

- 1 dl vett

- ½ dl veiniäädikat

- 2 tl riivitud sidrunikoort

- ca ½ dl õli

- ½ tl purustatud musta pipart

- ½ tl soola

Lõigake rabarbrivarred õhukesteks viiludeks ja keetke väheses vees tasasel tulel umbes 5 minutit. Seejärel kallake juurde veiniäädikas, maitsestage sidrunikoorega ning jätkake keetmist veel 5 minutit, kuni pool vedelikust on aurunud. Siis võtke keedunõu tulelt, lisage mesi ja segage kõik hästi läbi.

Jahtunud kastmele lisage natukehaaval õli ja kloppige, kuni kaste on sobivalt paks. Lõpuks maitsestage pipra ja soolaga, kallake purki ning kaanetage see.

Kaste säilib külmikus 2–3 päeva.

Rabarbrikook

Põhi

- 100 g margariini või võid

- 5 sl suhkrut

- 1 muna

- 1 tl küpsetuspulbrit

- ½ tl soola

- 1 ½ dl kaerahelbeid

- 1 ½ dl nisujahu

- ½ l rabarbrilõike

Kreem

- 3 dl piima

- 1 dl vahukoort

- 2 munakollast

- 1 ½ sl kartulijahu

- 5 sl suhkrut

- 1 tl vanillsuhkrut

Kõige enne valmistage keedukreem. Segage kartulijahu vähese piimaga, hõõruge munakollased ülejäänud piimaga, lisage koor ja vanillsuhkruga segatud suhkur ning valage kõik kokku. Kuumutage pidevalt segades kuni keemiseni. Põhjakõrbemise vältimiseks võite kasutada veevanni. Kui kreem on paksenenud, tõstke nõu jahtuma.

Vahustage toasoe rasvaine suhkruga, lisage muna ja mikserdage. Kohevale võisegule lisage segatud kuivained, segage hoolikalt ühtlaseks tainaks.

Määrige koogivorm (25–26 cm) võiga, suruge tainas ühtlaselt laiali nii, et ka servad oleksid kaetud. Puistake pool rabarbrikogusest koogipõhjale, kallake peale jahtunud keedukreem ning sellele ülejäänud rabarbrilõigud.

Küpsetage 200° juures umbes 30 minutit.

Rabarbrikook mandlitega

- 3–4 noort rabarbrivart

- 2 sl suhkrut

- 2 sl võid või margariini

- ½ tl ingveripulbrit

- ½ tl kaneeli

- ½ tl soola

- 2 muna

- ½ dl suhkrut

- ½ dl purustatud mandleid
või pähkleid

- ¾ dl kartulijahu või maisitärklist

- 1 tl küpsetuspulbrit

Lõigake rabarbrivarred pikuti pooleks ja peenestage kuubikuteks. Võtke piklik keeksivorm (mahuga 1 l), määrige võiga, pange sellesse tükeldatud rabarber. Peale puistake suhkur, sool, ingver ja kaneel ning väikesed võitükid. Küpsetage rabarbrit 200° juures u 10 minutit. Vahustage munad ja suhkur tihedaks massiks, lisage küpsetuspulbriga segatud tärklis ja purustatud mandlid. Segage tainas hoolikalt läbi, kallake küpsetatud rabarbritükkidele ja pange veel umbes veerand tunniks ahju. Küpsetage, kuni kook on pealt ilus pruunikas ja vormi servast lahti löönud.

Laske koogil jahtuda, siis kummutage vaagnale. Juurde võite anda jäätist või vahukoort.

Rabarbrikeeks

- 4 dl rabarbritükke

- 2 sl peenestatud sidrunmelissi

- 2 dl suhkrut

- 2 tl vanillsuhkrut

- 1 ½ dl õli

- 1 dl piima

- 1 tl kaneeli

- 1 tl ingverit

- 3 dl nisujahu

- 1 dl kartulijahu

- 1 dl maisimannat

- 2 tl küpsetuspulbrit

Pestud rabarbrivarred lõigake pikuti neljaks ja tükeldage võimalikult peeneks. Segage kausis peenestatud sidrunmelissi lehtedega, lisage suhkur, õli, piim. Maitsestage kaneeli ja ingveriga ning segage hoolikalt läbi. Lisage natukehaaval küpsetuspulbriga segatud jahu, kartulijahu ja maisimanna (sobib ka tavaline manna). Segage korralikult ühtlaseks tainaks, kallake võitud ja mannaga ülepuistatud koogivormi ning küpsetage 175° juures u 50 minutit. Laias madalas vormis küpseb keeks rutem, aga kitsamas kõrgemas vormis võtab see rohkem aega. Keeks püsib mitu päeva värske ja seistes maitse-
omadused ainult paranevad.

Purune rabarbrimaius

- 2–3 rabarbrivart

- ½ dl vett

- 2 dl suhkrut

- ¼ tl soola

- ¼ tl kaneeli

- ¼ tl ingverit

- 100 g võid

- 2 ½ dl nisujahu

Lõigake rabarbrivarred 3–4 cm pikkusteks tükkideks. Pange tükid koogivormi (mahuga 1 l), lisage vesi, puistake peale pool suhkrukogusest ja maitsestage. Hautage ahjus 175° juures 10 minutit.

Hakkige segamini külm või, ülejäänud suhkur ja jahu. Saadud puruga katke pehmenenud rabarber ja küpsetage veel 30 minutit. Küpsetis on valmis, kui rabarbritükid mullitavad ja purune pealispind on kergelt pruunistunud. Jahtunult andke lauale koos jäätisega.

Rabarbi-kookosekook

Põhi

- 1 ½ dl nisujahu

- 1 dl kaerahelbeid

- ½ dl kookoshelbeid

- 1 dl piima või kookospiima

- 1 dl suhkrut

- ½ dl õli

- 2 muna

- 1 tl küpsetuspulbrit

Täidis

- 5 dl rabarbrilõike

- 1 dl suhkrut

- ½ tl soola

Kate

- ½ dl õli

- 2 dl kookoshelbeid

Lisage lahtiklopitud munadele suhkur, õli ja piim. Segage küpsetuspulber jahusse. Vedelale seguge lisage vaheldumisi kaera- ja kookoshelbed ning jahu. Määrige lahtivõetav koogivorm (24 cm) võiga, kallake tainas vormi, tasandage pind ning katke rabarbrilõikudega. Maitsestage soola ja suhkruga. Piserdage õliga ning peale puistake kookoshelbed.

Küpsetage 200° juures umbes 30 minutit.

Rabarbriapelsinimagustoit

- 700 g rabarbrit

- 1 apelsin

- 4 sl suhkrut

- 250–300 g maitsestamata kohupiimapastat või toorjuustu

- 50 g purustatud pistaatsiapähkleid

Tükeldage pestud rabarbrivarred u 2 cm pikkusteks lõikudeks, puistake pannile. Peale raputage 3 sl suhkrut ja küpsetage 200° juures u 10 minutit, kuni rabarber on pehme.

Kooritud ja tükeldatud apelsin, 1 sl suhkurt ja kohupiim mikserdage sametiseks massiks. Hoidke 10 minutit külmas.

Jahtunud rabarber jaotage magustoidukausikestesse, peale tõstke apelsini-kohupiimasegu, kaunistage pähklipuru ja mõne apelisinikoore ribaga.