Kardemonil on tugev omapärane maitse ning intensiivne lõhn. On olemas rohelist (Elettaria) ning musta (Amomum) kardemoni. Roheline on hinnalisem ning aromaatsem, musta kasutatakse odavuse tõttu tihti asendajana. Must on suurem ning sellel on suitsusem aroom, robustsem maitse ja agressiivsem lõhn. Tuntuimad asendajad on päritolumaade põhjal saanud nime Jaava, Nepali, Hiina, Tai, Etioopia ja Madagaskari järgi. Suurimad vürtsi tootjamaad on Guatemala ning India.

Toiduks ja joogiks

Roheline kardemon on küll üks kallimaid vürtse, ent toidule maitse andmiseks vajame seda vähe.

Säilitada oleks parem kupardena, sest siis ei kaota neis olevad seemned oma aroomi. Vajadusel saab ise seemneid toidutegemisel purustada. Osad retseptid aga nõuavadki tervete kuparde kasutamist. Üldiseks kuparde ja purustatud seemnete vahekorraks loetakse 10 kupart = 1,5 teelusikatäit purustatud vürtsi.

Kardemoni sobib lisada nii soolasele kui magusale toidule. Eksootiline maitse ilmneb eriti intensiivselt just soolastes roogades. See on tavaline koostisosa India köögis, Lähis-Ida maades, ja nagu enne mainitud, Skandinaavias. Lähis-Idas kasutatakse rohelist kardemoni ka kohvile-teele ning magustoitudele vürtsi andmiseks.

Rohelise kardemoni kupraid jahvatatakse koos kohviubadega ja saadud segu keedetakse veega. Indias pannakse rohelist kardemoni maiustustesse ja masala tee sisse. Masala tee on vürtsidega musta tee ja piima segu, milles peale kardemoni kasutatakse põhiliselt veel ingverit, kaneeli, tähtaniisi, pipart, muskaatpähklit ja nelki. Kardemon on kasutuses ka karriroogades.

Kardemon meditsiinis

Kardemon on populaarne eri maade meditsiinis. Alljärgnevalt mõned näited.

Araabia maades peetakse kardemoni afrodisiaakumiks. Ajurvedas on kardemoni kasutatud seedekulgla, kuseteede, kardiovaskulaarsete tõbede, astma ja bronhiidi raviks. Külmetuse puhul segatakse kardemoni neemipuust (Azadirachta indica) saadud õli ja kampriga. Saadud salvi hingatakse sisse ning sellega määritakse nina. Kurguvalu vähendamiseks kuristatakse kurku miks-

tuuridega ning kardemon on üks koostisosa ka ajurveda köhapillides.

Seda vürtsi on aastasadu edukalt kasutatud halva hingeõhu leevendamiseks. Ajurvedas peetakse kardemoni kasulikuks närvisüsteemile ja sellele omistatakse meeleolu parandamise, valu leevendamise ning elujõu taastamise võimet.

Toitudele-jookidele lisatuna omavad kardemoniseemned soojendavat toimet. Kuna need stimuleerivad seedemahlade teket, on neil söögiisu tõstev, seedimist soodustav ning mao ülihappesust vähendav toime.

Samas tuleb märkida, et suuremas koguses ei soovitata seda vürtsi neile, kel on probleeme refluksi või sapikividega.

Hiina keisrikojas raviti kardemoniga sooleinfektsioone. Sealses meditsiinis ravitakse siiani kardemoniga kõhuvalu, düsenteeriat, kõhukinnisust ja muid seedekulgla probleeme.

3000 aastat eKr kirja pandud sanskriti ürikutes mainiti kardemoni kui üliolulist komponenti abielutseremooniates. Seda on kasutatud hammaste ja igemete ning hingamisteede põletike ennetusel ning ravis. Kuuldavasti kasutatakse kardemoni ka mao- ja skorpionimürgi vastu.

Indias on tavaline pakkuda kardemoni toidukorra lõpetamisel kui seedimise soodustajat ning hingeõhu värskendajat.

Kaasaegses Euroopa loodusravis peetakse kardemoni aromaatseks stimulaatoriks. See on kõrgelt hinnatud pingete ja ärevuse leevendamisel ning mälu ja kontsentratsiooni parandamisel.

Veidi vürtsikas kohv

- 200 ml kohvi

- 600 ml kuuma vahustatud piima

- näpuotsatäis jahvatatud kardemoni

- näpuotsatäis jahvatatud kaneeli

- veidi vanillsuhkrut

Vürtsikas kohv on täiuslikult sobiv pühapäevahommikusteks naudinguhetkedeks. Pange tassi või klaasi põhja veidi vanillsuhkrut ja valmistage sinna kange kohv. Lisage vahustatud kuum piim ja peale raputage natuke kaneeli või kardemoni.

Masala chai

- 2 klaasi vett

- 1/2 tl värskelt riivitud ingverit

- 1/8 tl värskelt purustatud musta pipart

- 4 tera nelki

- 4 purustatud kardemonikupart

- 1 tükkideks purustatud kaneelikoor

- 2 klaasi piima

- 2 tl Demerara suhkrut

- 2 tl musta teed (nt Assam)

See on lihtne, ent aromaatne jook külmadeks talveõhtuteks. Kasutage julgesti magusaineid (mett, palmisuhkrut jm).

Pange potti vesi, ingver, pipar, nelgid, kardemon ja kaneel ning kuumutage keemiseni. Lisage piim ja suhkur ning kuumutage taas keemiseni.

Võtke pott tulelt ja lisage must tee. Katke kaanega ning laske tõmmata vähemalt 3 minutit. Kurnake saadud jook soojendatud teekannu ja nautige idamaad oma kodus!

Kerala vürtsikad herned

- 2 tl õli

- 2 tl köömneid

- 1 tl sinepiseemneid

- 0,5 tl jahvatatud koriandriseemneid

- 0,5 tl jahvatatud kardemoni

- 1 hakitud tšilli

- 1 viilutatud sibul

- 1 pakk külmutatud herneid

- 2 tl värskelt riivitud ingverit

- 3 purustatud küüslauguküünt

- 1 sidrun

- soola

- pipart

Lihtsalt valmiv indiapärane roog suvistest värsketest hernestest. Talvisel ajal sobivad sama hästi ka külmutatud herned. Juurde võib võtta kas indiapärast leiba või meie oma sepikut.

Kuumutage õli potis. Siis lisage köömned, sinepiseemned ning segage 1−2 minutit, kuni need hakkavad praksuma. Lisage koriander, kardemon, tšilli ja sibul ning küpsetage umbes 5 minutit. Seejärel pange juurde herned, ingver, küüslauk ja maitsestage soola ning pipraga.

Segage suurel kuumusel umbes 3 minutit pidevalt segades, kuni herned läbi küpsevad. Enne serveerimist pigistage juurde sidrunimahla ning soovi korral puistake peale värsket koriandrit.

Porgandisupp kardemoni ja pistaatsiaga

- 0,5 kg viilutatud porgandeid

- 1 viilutatud šalottsibul

- 850 ml vett

- 1 tl jahvatatud koriandriseemneid

- 5 rohelise kardemoni kupart (seemned eemaldatud ja jahvatatud)

- 1 sl hakitud, ilma soolata pistaatsiapähkleid

- 3 sl oliiviõli

- soola

- pipart

Seda suppi on lihtne valmistada ja tulemus on ülimalt maitsev. Mulle meeldib veidi paksem variant. Kui teie eelistate vedelamat suppi, lisage hautamise ajal vett.

Kuumutage potis õli ning küpsetage šalottsibulat madalal kuumusel. Seejärel lisage jahvatatud koriander ja kardemoniseemned ning hautage 2−3 minutit, et maitsed saaksid välja tulla.

Siis lisage porgandilõigud. Hautage 3−4 minutit, enne kui lisate sooja vett. Maitsestage soola ja pipraga ning hautage, kuni porgandid on pehmed (umbes 30 minutit). Vajadusel lisage vett.

Serveerimisel puistake peale hakitud pistaatsiapähkleid.

Mango-kardemoni lassi

- 250 ml jääd

- 375 ml hakitud mangot

- 60 ml piima

- 250 ml maitsestamata jogurtit

- 4 tl suhkrut

- 1 näpuotsatäis jahvatatud kardemoni

Lassi on värskendav jogurtijook, mis pärit Indiast. Seda saab mitmeti maitsestada, kombineerides puuvilju ning vürtse. Seekordne lassi tahtis tulla mangomaitseline.

Pange blenderisse jää, piim, jogurt, suhkur ja kardemon ning mikserdage kaks minutit. Seejärel valage klaasidesse ja nautige!

Kardemonilammas

- 1 kg tükeldatud lambaliha

- 100 ml paksu jogurtit

- 35 rohelist kardemonikupart

- 100 ml õli

- 2 tl jahvatatud musta pipart

- 1 tl kurkumipulbrit

- 1 tl tšillipulbrit

- 2 tl jahvatatud koriandriseemneid

- 3 keskmist tükeldatud tomatit

- soola

See retsept pärineb Indiast Mumbaist, kus seda süüakse koos chapatti’de või riisiga. Segage jogurt kausis ühtlaseks. Jahvatage terved kardemonikuprad kohviveskis ja segage vähese veega, et moodustuks pasta. Ajage potis õli kuumaks, lisage kardemonipasta ja pipar ning praadige madalal kuumusel 2−3 minutit. Lisage lihatükid, kurkum, tšilli, koriander ning hautage pidevalt segades 10 minutit. Vürtside põhjakõrbemise vältimiseks lisage vajadusel vett. Alandage kuumust, lisage jogurt, tomatid, sool ja praadige veel 5 minutit. Lisage umbes 800 ml vett ning jätke hauduma, kuni liha on pehme.