- Vinnilise või päikesest põlenud näonaha korral segada kartulimahlast ning nisujahust vedel taigen, määrida see mitmekordsele marlile ja asetada siis 15-20 minutiks näole. Nägu loputada sooja puhta veega.

- Esimese astme põletuse korral pannakse nahale toorest kartulist riivitud putru. Naha haavandite ja halvasti paranevatele haavadele pannakse peale toorest riivitud kartulit, see vähendab mäda teket ja kiirendab paranemist.

- Silmaaluste kottide ja kortsude korral asetada näonahale poole sentimeetri paksune värskelt riivitud kartuli kiht ning sellele omakorda mitmekordne niiske marli. Maski hoida 15-20 minutit. Nägu loputada sooja puhta veega.

- Kuiva näonaha korral lahustada 1 liitris vees 1 tl kartulitärklist ja pesta saadud tärkliseveega hommikuti nägu.

- Rasuse näonaha korral riivida peenelt keskmise suurusega kartul, segada juurde ½ kanamunavalget ja 1 sl mett. Saadud seguga määrida nägu kokku ja hoida 20 minutit. Nägu pesta toasooja veega.

- Värskendava toniseeriva maski jaoks riivida peenelt keskmise suurusega kartul, segada juurde 1 tl piimapulbrit, ½ kanamunavalget, näpuotsaga soola ja mõni tilk sidrunimahla. Maski hoida 20 minutit, pesta esmalt sooja ja pärast jaheda veega.

- Näonaha pleegitamiseks kasutada kartuli- ja sidrunimahla segu vahekorras 1:1.

- Kartulist on abi ka siis, kui käte nahk on punetav ja ärritunud – aitab käte pesemine kartulikeeduveega, mis avaldab nahale rahustavat toimet. Samas võib püreestada kolm keskmise suurusega keedetud kartulit kolme supilusikatäie piimaga, katta sooja paksu pudruga käed ja hoida 5 minutit. Loputada sooja veega.

- Tooreid kartuliviile kasutatakse ekseemide korral, sest vähendavad sügelemist. Neid hoitakse haiges piirkonnas 4-5 tundi.

Allikas: "Kartul aias ja köögis", Maalehe Raamat