Kartul kosmeetikas: ravib päikesest põlenud ja ärritunud nahka
- Käsi pehmendab ka kartulikeeduvesi. Kartuli keeduvee auru sissehingamine on vana hea ravivõte ägedate hingamisteede katarride ja bronhiidi korral. Ka näonahka, mis ei talu tualettseepi, võib pesta ja puhastada kartulimahla või kartulikeeduveega.
- Vinnilise või päikesest põlenud näonaha korral segada kartulimahlast ning nisujahust vedel taigen, määrida see mitmekordsele marlile ja asetada siis 15-20 minutiks näole. Nägu loputada sooja puhta veega.
- Esimese astme põletuse korral pannakse nahale toorest kartulist riivitud putru. Naha haavandite ja halvasti paranevatele haavadele pannakse peale toorest riivitud kartulit, see vähendab mäda teket ja kiirendab paranemist.
- Silmaaluste kottide ja kortsude korral asetada näonahale poole sentimeetri paksune värskelt riivitud kartuli kiht ning sellele omakorda mitmekordne niiske marli. Maski hoida 15-20 minutit. Nägu loputada sooja puhta veega.
- Kuiva näonaha korral lahustada 1 liitris vees 1 tl kartulitärklist ja pesta saadud tärkliseveega hommikuti nägu.
- Rasuse näonaha korral riivida peenelt keskmise suurusega kartul, segada juurde ½ kanamunavalget ja 1 sl mett. Saadud seguga määrida nägu kokku ja hoida 20 minutit. Nägu pesta toasooja veega.
- Värskendava toniseeriva maski jaoks riivida peenelt keskmise suurusega kartul, segada juurde 1 tl piimapulbrit, ½ kanamunavalget, näpuotsaga soola ja mõni tilk sidrunimahla. Maski hoida 20 minutit, pesta esmalt sooja ja pärast jaheda veega.
- Näonaha pleegitamiseks kasutada kartuli- ja sidrunimahla segu vahekorras 1:1.
- Kartulist on abi ka siis, kui käte nahk on punetav ja ärritunud – aitab käte pesemine kartulikeeduveega, mis avaldab nahale rahustavat toimet. Samas võib püreestada kolm keskmise suurusega keedetud kartulit kolme supilusikatäie piimaga, katta sooja paksu pudruga käed ja hoida 5 minutit. Loputada sooja veega.
- Tooreid kartuliviile kasutatakse ekseemide korral, sest vähendavad sügelemist. Neid hoitakse haiges piirkonnas 4-5 tundi.
Allikas: "Kartul aias ja köögis", Maalehe Raamat