Vastab VALDIS KASKEMA, Maarjakase marjakasvatustalu peremees

Ei oska palju arvata, sest isiklik kogemus puudub. Kardan, et kasu asemel võib see tuua kahju, kuna loorialune soojem keskkond soodustab ainult vegetatiivset kasvu, mitte kiiremat taime arengut. Pigem võib kasu olla tunnelilaadsest katmisest alates ajast, kui taimed on hakanud õitsema.

Meil on natuke teistlaadi kogemus. Nimelt harvendasime kasvavaid taimi, et allesjäävatel vartel oleks rohkem ruumi, valgust ja toitaineid ning tänu sellele kasvaksid suuremad marjad. Hõredamalt põõsalt on marju ka lihtsam korjata. Tulemusena lükkus saagi algus aga hoopis kaks nädalat edasi, mis oli täiesti ootamatu.

Seepärast ei oskagi ma midagi soovitada. Proovige looritamine ise ära ja jagage kogemusi ka teistega. Katsetamine ongi ju üks aianduse võlusid.

Saagi kohta niipalju, et pool saaki saab iga ilmaga kätte. Ja sedagi on ‘Polkal’ rohkem kui mõne vana sordi kogu saak. Boonuseks on marja võrratu maitse ja tugevus (säilitab oma kuju pärast sügavkülmast sulamist) ning korjamise ja kasvatamise lihtsus.

Vastab ASTA-VIRVE LIBEK, Eesti Maaülikooli vanemteadur

Mul endal praktilist kogemust ei ole, aga arvan, et kevadine looriga katmine on mõningal määral riskiga seotud. Esiteks on loori all igasuguste kahjustajate tegevus soodustatud. Näiteks maasika katmisel kattelooriga on tekkinud soodus keskkond maasika-lehemardika ning maasika- ja kedriklesta levikuks.

Teiseks on mõnel kevadel öökülmad kahjustanud vaarika noori juurevõsusid, aga taasviljuvatel sortidel just neil ju kujunebki sügisene saak. Kui katteloori abil nende kasvu kiirendada, võivad kevadised öökülmad õrnadele juurevõsudele kahju teha.

Lätis Dobele aiandusinstituudis olid remontantsortide katseistandikus ridade kohale paigaldatud kiletunnelid. See kiirendas viljade valmimist ja ühtlasi kaitses neid nii vihma kui ka esimeste kergemate sügiseste öökülmade eest.

Koduaias oleks mõeldav sellise tunneli paigaldamine küll. See ei pea väga kõrge olema, sest ‘Polka’ varred kasvavad umbes poolteise meetri kõrguseks.

Rajatis ei pea ka väga kapitaalne olema, saagiaja lõpul peaks olema võimalik kile hõlpsalt ära võtta. Siis saab lumi koguneda vaarikate juurtele ja taimed normaalselt talvituda.