Esimesed kogemused on nüüd olemas ̶ mida teha paremini, et saada värsket varajast köögivilja oma kasvuhoonest.

Peenar sügisel valmis

Kirjeldan järgnevalt, kuidas ma hiliskülve teen.

Sügisel on hea võimalus viia kasvuhoonesse puulehti peenra täiteks. Kaevan süvendi ja puistan sinna lehed, peale rehitsen mulla. Kõdunevate lehtede kohal soojeneb kevadel muld kiiremini ja taimed kasvavad jõudsamalt.
Peenra põhjaks pandud lehekompost

Sel sügisel külvasin lehtedele ka natuke sügisväetist. Kevadel on siis taimedel toitained kohe kättesaadavad.

Kuna muld oli parajalt niiske, polnud enne külvamist vaja seda kasta.

Talikülvid teen peenra algusesse, siis ei sega need kevadel tomati jt taimede kasvukohale istutamist.

Kõigepealt tõmban kuni 10 cm sügavused külvivaod. Vao põhja puistan universaalset kasvuturvast. Olen täheldanud, et seemned idanevad siis ühtlasemalt.
Kasvuturbale külvatud seemned
Vastu talve külvan veidi tihedamalt, sest osa seemneid ei pruugi idaneda.
Külvatud seemned katan mullaga ja vajutan lauajupiga kinni.
Laua abil tihedamaks vajutatud külv

Soovitan kasutada etikette, kuhu kirjutage kultuuri ja sordi nimi ning külvi kuupäev. See on oluline ja ka huvitav: nii saab jälgida, kui kaua seemned idanevad ja millal hakkab saaki saama.

Varakevad kasvuhoones

Sel varakevadel tõdesin oma kasvuhoones, et eelmisel hilissügisel tehtud külvid tärkasid kenasti. Seemned olid hästi idanenud ja tõusmed ilusasti ühtlaselt rivis.

Märtsis katke külvid kattelooriga: päeval võib kasvuhoones olla küll üle 10° sooja, kuid öösel võivad temperatuurid langeda miinusesse. Katteloori all idanevad seemned kiiremini ja see kaitseb juba tärganud taimi.

Esimene kord kastke kindlasti eelsoojendatud, parajalt sooja veega (22–25°). Kasutage kastekannu peenikest sõela. Kasta võib julgelt läbi katteloori.

Kastke hommikupoolikul, esialgu piisab paarist korrast nädalas.
Sirguvat köögivilja pole vaja kasvu ajal väetada, sest varane saak valmib ruttu.

Päeval tehke kasvuhoone aknad või luugid lahti. Õhutamine on vajalik, et vältida liigset niiskust. Samuti võib päikesepaistelistel päevadel minna klaasi all liiga soojaks ning on oht, et taimed venivad välja.

Kui kevadsoe tuleb varakult, saab märtsis külvata kasvuhoonesse juba redist ja panna maha ajatussibula.

Saak valmib soojas ja valges kasvuhoones kiiresti. Aprilli lõpus ̶ mai algul on vitamiinirikas varane lehtköögivili juba laual. Spinati-, salati- ja tillilehti noppige 2 ̶ 3 kaupa, esimesi lehti võib võtta juba üsna noortelt taimedel. Porgandid on söömiseks mõnusad mai lõpupoole.
Jõudu tööle! Kes ei katseta, ei saa ka tulemust.

NB! Redist ärge sügisel külvake! Kuna rediseseeme hakkab idanema +5° juures, on oht, et tõusmed tärkavad juba sügisel ja talvised külmakraadid hukutavad noored taimed.

Jaga
Kommentaarid