KAS TEADSID: Muskaadipuu kasvatab korraga kahte vürtsi
Muskaat on olnud kõrgelt hinnatud ja laialdaselt kasutusel juba keskajal. Siis arvati, et tal on imeline vägi katku eemale hoida, seetõttu oli nõudlus antud vürtsi järele väga suur ja hind üsna märkimisväärne.
Tänapäevalgi laialdaselt kasutatud muskaadi kodumaa on India. Muskaadipuu on igihaljas taim, millelt saadakse tegelikult kahte vürtsi: meil tuntud muskaatpähklit, mis on oma olemuselt vilja seeme ja maasist ehk muskaatõit.
Muskaatpähkel on aromaatne vürts, muskaatõiest pisut magusam ja sobib nii soolaste kui ka magusate toitudega. Ta on üks põhikomponente väga paljudes maailmakuulsates vürtsisegudes. Veidi muskaatpähklit sobib lisada kartulipüreele, lihapirukale, porgandipirukale, bešamellkastmele, erinevatele hoidistele, kookidesse, jäätisele, kalale jne. Lisaks tuntusele Euroopas, on muskaatpähkel olulisel kohal ka Malaisia, India, Indoneesia, Lähis-Ida, Jaapani ja Kariibi köögikunstis.
Maasis ehk muskaatõis on maitselt hõrgum, temas võib tunda kergeid koriandri, sidruni ja kaneelinoote. Maasist kasutatakse toitudes, kus muskaatpähkel jääb liialt tugevaks – puuviljadel, valgel kalal, püreesuppidel. Palju kasutatakse seda vürtsi ka erinevates jookides. Kuna muskaatõis on väga õrn ja delikaatne vürts, siis ei ole teda jahvatatuna ostes väga suurt elamust loota. Õigem on teda ise purustada – vahetult enne toidule lisamist.
Muskaatpähklist saadakse ka eeterlikku õli, mis on laialdaselt kasutuses nii toiduainete- kui ka ravimitööstuses.
Allikas: Tervislikud ürdid ja vürtsid, J. Raudnask, Varrak, 2013