Peedi sügavpunane värvus või ka viiruline vili inspireerib hakkajaid tegijaid, kas või desserdiks kisselli keetma. Proovige mõnda teistmoodi retsepti ja nuputage uusi.

Punane hautis

- 200–250 g punast peakapsast
- 1 suurem peet
- 1 punane sibul
-2 dl keedetud punaseid ube
- punast basiilikut
- 2–3 sl riivitud ingverijuurt
- 3 sl õli
- 3 sl sidrunimahla
- 1 dl jogurtit või hapukoort
- 1 tl soola
- jahvatatud musta pipart
- sidrunipipart

Selle pilkupüüdva roa võite valmistada hautades, aga ka vokkpannil kiirelt praadides. Sel juhul ei kaota köögivili töötlemisel kuigi palju värvi.

Kuumutage pannil õli, lisage tükeldatud sibul ja ingver ning segage, et need keskmises kuumuses korralikult läbi küpseksid. Lisage riivitud kapsas, peet ja oad. Praadige veel umbes 10 minutit, siis lisage koor või maitsestamata jogurt ja kuumutage segades veel mõni minut. Siis maitsestage soola, sidrunimahla ja pipraga.

Kõige lõpuks pange hautisele väiksemaks rebitud punase basiiliku lehti, kui on värske maitsetaim käepärast võtta. Maitset annab ka kuivatatud basiilik, mida võite lisada varem, koos hapukoorega.

Kui soovite, et kapsas ja peet oleksid täiesti pehmeks haudunud, lisage neile koor ja kuumutage kaane all. Oad aga pange juurde veidi hiljem.

Eriti nägus ja maitsev on toit lumivalge keedetud riisiga.

Peet sinepikastmes

- 2–3 peeti
- ½ dl oliiviõli
- 1 sl teravamaitselist sinepit
- soola
- musta purustatud pipart

Küpsetage koorimata peedid praeahjus pehmeks, siis koorige ja lõigake viiludeks. Segage õlisse sinep, maitsestage soolaga ja valage peedilõikudele. Enne tarvitamist laske vähemalt 1 tund seista, et teravamaitseline kaste sisse imbuks.

Punane peedirull

- 5 dl riivitud marineeritud peeti
- 1 sibul
- ½ sl rasvainet
- 4 muna
- 4 sl maisitärklist
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 ½ tl estragoni
- ½ tl jahvatatud valget pipart

Täide

- ca 200 g rabedaid soolaseid küpsiseid
- 200 g hapukoort
- sinepipulbrit
- soola

Koorige ja peenestage sibul ning kuumutage vähese rasvainega klaasjaks. Segage riivitud peet, sibul, munakollased, maisitärklis, küpsetuspulber, estragon ja pipar hästi läbi. Vahustage munavalged ja lisage ettevaatlikult peedisegule. Katke küpsetusplaat paberiga, lükake tainas sellele laiali ja küpsetage kuni 15 minutit. Pärast ahjust võtmist laske pisut jahtuda.

Murendage küpsised (võite kasutada ka riivsaia). Maitsestage koor soola, sinepipulbri või riivitud mädarõikaga, segage hulka küpsisepuru või riivsai ning määrige segu küpsetatud peeditainale. Keerake küpsetuspaberi abil rulli ja pange natukeseks ajaks külma. Lauale andke lahti lõigatud paladena, kaunistuseks salatilehti või maitserohelist.

Peedikohr ehk kohev vormiroog

- 500 g marineeritud peeti
- 200 g spargelkapsast
- 1 sibul
- 6 muna
- 2 dl hapukoort
- 1 tl soola
- ¼ tl purustatud valget pipart
- 1–1 ½ tl estragoni
- ½ sl rasvainet

Riivige või purustage peet ja kapsas. Sibul lõigake peeneks, kuumutage rasvainega klaasjaks ja segage ülejäänud ainetega. Lõpuks lisage munavaht. Küpsetage väikestes vormides või muffinipannil umbes 45 minutit 200° juures. Ühes suures vormis võtab küpsemine kauem aega, umbes 1,5 tundi.

Serveerige hõrgutist suitsulõhe või -singiga, lisage kaunistuseks hapukoort.

Peedivorm õuntega

- 2 l riivitud toorest peeti
- 1 l peeneks tükeldatud õunu
- 3 leotatud saiaviilu
- 2 muna
- 2 tl köömneid
- 2 sl suhkrut
- 5 tera jahvatatud vürtsi
- noaotsatäis jahvatatud nelki
- 1 ½ kl piima

Määrige ahjuvorm rasvainega, puistake üle manna või riivsaiaga. Segage jämedalt riivitud peet õunatükikeste ja leotatud saiaga, maitsestage ja tõstke vormi. Munad ja piim kloppige ühtlaselt läbi ja valage peale. Küpsetage nõrgas kuumuses umbes 45 minutit.

Praetud peedilõigud

-4–5 keskmist keedetud peeti
- 2–3 sibulat
- mannat
- soola
- pipart
- searasva

Koorige peedid ja lõigake umbes sõrmejämedusteks viiludeks. Muna kloppige vähese veega lahti. Kastke peediviilud munasse, siis mannasse ja praadige rasvas mõlemalt poolt parajalt krõbedaks. Sibulad koorige, lõigake ratasteks ja praadige kuldpruuniks ning tõstke praetud peedilõikudele. Andke lauale kartulipudru või -püreega.

Peedi-vormiroog hakklihaga

- 500 g hakkliha
- 500 g keedetud peeti
- 2 sibulat
- 500 g marineeritud kurki
- soola
- pipart
- sinepit
- koriandrit
- ½ l piima
- 4 muna

Pruunistage hakkliha, peenestatud sibul ja kurk ahjuvormis, segage hulka maitseained. Lõigake peedid viiludeks ja laduge poolviltu sarnaselt katusekividega hakklihasegusse. Kloppige munad piimaga ja valage peale. Küpsetage umbes 220° juures 30–40 minutit. Juurde andke keedetud kartuleid.

Peedid suitsuribiga

- 500 g suitsuribi või läbikasvanud sealiha
- soola
- pipart
- köömneid
- 2 toorest peeti
- 3 sibulat
- 3 õuna
- 1 kl rõõska koort

Lõigake liha ja peedid 3–4 cm suurusteks kuubikuteks, sibulad koorige ja lõigake neljaks, südamikust puhastatud õunad lõigake pooleks. Pruunistage liha keedunõu põhjas, lisage veidi vett ja sibulad, õunad, peedid, maitseained ning koor. Hautage kaane all, kuni peet on pehme. Selleks ajaks on ka liha küps. Sibulad-õunad on keedes eraldanud mahla, mis on koorega magushapuks kastmeks.

Kui suitsuribi ei ole, annab roale täiuslikuma maitse kergelt soolatud, mitte päris värske liha.

Küpsetatud peedid

- 4 väiksemat toorest peeti
- 1 küüslauguküüs
- aed-liivateed või punet
- 200 g kodujuustu või jogurtit
- riivitud sidrunikoort
- soola
- purustatud musta pipart
- värsket maitserohelist

Peske peedid ja pakkige eraldi fooliumisse. Igasse pakki lisage näpuotsaga punet või aed-liivateed ja paar õhukest küüslaugutükki.

Küpsetage ahjus, kuni peedid pehmed. Enne kui avate fooliumipaki, laske sel pisut jahtuda. Siis koorige küpsenud peedid, lõigake pooleks ja asetage vaagnale. Peale valage jogurtit või tõstke kodujuustu, lisage sidrunikoort ja mõni roheline leheke, näiteks peterselli.

Kartuli-peedipuder

- 600 g kartulit
- 400 g peeti
- 1 ½ l liha- või köögiviljapuljongit
- ½ tl soola
- 1 muna

Peske ja koorige peedid, tükeldage väiksemaks ja pange vähese veega keema. Sel ajal koorige kartulid ja lõigake neljaks. Kui peedid on umbes 15 minutit keenud, lisage kartuliveerandid ja puljong ning keetke veel kuni 20 minutit. Juurviljad tampige kuumalt pudruks, lisage muna ja kloppige õhuliseks.

Korea kissell

- 5 keskmist peeti
- 3 dl vett
- soola
- 2 dl apelsinimahla
- riivitud apelsinikoort
- riivitud mädarõigast
- 2 sl maisitärklist
- 1 apelsin kaunistuseks

Peske peedid puhtaks ja keetke koorimata. Pehmeks keenud peedid koorige ja lõigake väikesteks tükkideks. Pange need teise keedunõusse puhta veega keema. Vett olgu nii palju, et kõik tükikesed oleksid vaevu kaetud. Siis maitsestage soola, apelsinikoore ja riivitud mädarõikaga. Segage maisitärklis apelsinimahlaga ja lisage peeditükikestele, hoidke keedunõu veel hetk tulel ja segage paksenemiseni. Jahtunult valage pokaalidesse, kaunistuseks lisage õhukesi apelsinilõike. Proovige, kui otsite maitseelamusi!

Magus peedikook

- 2 kl riivitud toorest peeti
- 2 kl nisujahu
- 1 ½ kl suhkrut
- 1 ½ klaasi õli
- 250 g sulatatud margariini
- 4 muna
- 4 tl küpsetuspulbrit
- 2 tl jahvatatud nelki
- 2 sl kakaopulbrit
- noaotsatäis soola
- 2 sl purustatud sarapuupähkleid

Koorige peet ja riivige hästi peeneks, lisage rasvained. Kuivained segage omavahel ja ühendage peediseguga. Lisage lahtiklopitud munad. Määrige lahtikäiv koogivorm võiga ja puistake üle pähklitega. Valage tainas vormi ja küpsetage umbes 1 tund 175° juures. Jahtunud koogile puistake tuhksuhkrut.