Täpselt aasta tagasi avaski Tartu lähedal Reolas taimeaed oma väravad. Müügiplatsilt leiab korraliku valiku kõike, millega oma aeda “sisustada”: leht- ja okaspuid, põõsaid, püsi- ja suvelilli, ürte, viljapuid.


Lehtpõõsastelt õie- ja leheilu

Et aias oleks kevadel varakult rohkem värve, soovitavad taimemüüjad Egle ja Kristiina istutada sinna mõni forsüütia. Näiteks värdforsüütia ‘Spectabilis’, mis on tihedate okstega, õitseb rikkalikult ja võib kasvada kuni kahe meetri kõrguseks. Värdforsüütia ‘Week-end’ on madalam (1–1,5 m), püstiste okste ja hästi suurte tumekollaste õitega. Mõlemad õitsevad nagu forsüütiad ikka, enne lehtimist. Varakevadises alles ärkavas raagus aias on siis suur tore kollane värvilaik.

Milliseid lehtpõõsaid veel soovitate?

“Kindlasti võiks aias kasvada söödav kuslapuu, kuna see on esimene mari, mis valmis saab – juba juunis, paar nädalat enne aedmaasikaid,” annavad taimemüüjad head nõu. Väärtuslikke marju saab ka aktiniidialt.

Kui soovite aeda magusaid aroome, valige ebajasmiin ‘Lemoinei’, mis on umbes 1,5 m kõrgune põõsas ja mille õite lõhn meenutab maasikaid või ananassi.

Liblikate aeda meelitamiseks tasub istutada aga budleiasid.

Kukerpuudest on üks kenamaid läikivate nahkjate lehtedega šveitsi kukerpuu, aga ettevaatust! – tema ilusa kujuga läikivate lehtede vahel varitsevad pikad teravad ogad.

Taimeaia serva istutati näidishekk lehtpõõsastest, et inimesed saaksid näha, kuidas taimed täiskasvanuna välja näevad: siin on ungari sirel, karvane viirpuu, mage sõstar, läikiv tuhkpuu. Sirgumas on ka elupuuhekk sortidest ‘Holmstrup’ ja ‘Brabant’.

Aia ääres kasvab veel rida kultuurpihlakaid. Kui puud hakkavad vilja kandma, võivad ostjad neid ka maitsta.

Väiksemasse aeda soovitavad taimeaia perenaised istutada rippoksalisi puid. Nende hulgas on sorte, mille mõõtmed jäävad tagasihoidlikumaks võrreldes enamiku ülejäänutega.

Kaunilt kooldunud puudest on Taimekulleri valikus paju, sarapuu, kask, lehis, pihlakas, läätspuu, jalakas.

Ka okaspuuvalik on müügiplatsil korralik. Üks vähem tuntud liik on näiteks mandžuuria nulg: see on nulgudest ainuke, mis torgib, aga samas on väga põneva okka asetusega. Okaspuid toob Taimekuller lisaks Eesti puukoolidele ka Lätist, kus kasvatatud istikud sobivad samuti Eesti kliimasse.

Värve püsilillepeenrasse

Tänavu on sortimendis ka terve hulk uusi püsilillesorte. Säravaim neist on ilmselt helmikpööris ‘Electra’, millel suured erkkollased lehed, mida katavad tumepunased sooned. Kellukesekujulised õied on valged.

Kena pinnakatte moodustab ‘Electra’ koos traditsiooniliste punaselehiste sortidega ‘Palace Purple’ ja ‘Melting Fire’.

Ka kurereha ‘Rozanne’ võiks olla üks selle suve staare. Tal on suured säravsinised õied, mida kaunistab valge südamik. Sort õitseb väga rikkalikult ja pikalt, juunist oktoobrini. Sobib nii püsilillepeenrasse kui lilleanumasse.

Kauakestva värvilaigu juunist augusti lõpuni annavad peenrale ka armsate korvikutega männas-neiusilmad.

Astilbesid on Taimekulleri valikus kümmekond sorti. Ilusa vanaroosa õievahu tekitab peenrale hiina astilbe ‘Lollipop’, sügav-lillakaspunaste õisikutega on sama liigi sort ‘Vision in Red’.

Tänuväärne pikalt õitseja suve keskele ja lõppu on suureõieline härjasilm ‘Polaris’, mille kollase südame ja säravvalgete keelõitega ääristatud korvik on nii suur, et katab terve peopesa.

Kuivale kasvukohale leiab taimeaiast rõõmsates värvides hariliku raudrohu sorte: roosasid, oranže, punaseid. Ka jumikate peres on toredaid esindajaid lillepeenrale, näiteks valkjal jumikal on kenad lillad õied ja kaunid lõhistunud lehed.

Hiina siidpööriste valik täienes sel aastal nelja uue sordiga: ‘Zebrinus’ ja ‘Cabaret’ on valgekirjude lehtedega, sordil ‘Purpurescens’ värvuvad lehed suve lõpuks punakasoranžiks, hõbedaste õisikutega on ‘Fontäne’.

Värvikad ürdid

Ürdipeenrale leiab Taimekullerist hea valiku münte. Tänavune uudis on põnev kirjulehine piparmünt ‘Variegata’, mille tumerohelisi lehti katavad kreemjad maalingud. Lisaks sellele, et aromaatseid lehti saab kasutada toitudes ja teesegudes, sobib pilkupüüdva lehestikuga maitsetaim hästi ka aiavaasi.

Erineva lõhna- ja maitsenüansiga piparmündisorte on veelgi: ‘Ginger’, ‘Chocolate’, ‘Granada’. Käharalehise rohemündi emataim toodi Inglismaalt.

Ürdid on muutunud väga värvikaks: pune ‘Panta’ on valgekirjude lehtedega, salveidest on ‘Tricolor’ roosa-valge-rohelisekirju, sordil ‘Purpurascens’ on aga huvitavad matt-purpursed lehed.

“Tahame oma äris pakkuda selliseid liike, mis sobivad Eesti keerulisse kliimasse ega vea ostjat alt sellega, et krõbedam talv või muidu ebasoodne aasta nad hukutab,” toonitavad Egle ja Kristiina.

Enamik müügil olevatest taimedest on pärit mõnest meie aiandustalust, mitu head koostööpartnerit on siitsamast Tartu- ja Jõgevamaalt.

Suvelilli ja püsikuid kasvatavad ka Taimekulleri naised ise. Lisaks taimeaiale saab istikuid osta firma veebipoest.

Müügiplatsilt leiab lisaks istikutele muudki aias vajalikku: käsitsi valmistatud suure lehe kujulisi linnujooginõusid, väetisi, mulda, peenraääriseid.