Uurisin ühest raamatust ning silma jäi luuviljaliste mädanik. Kas on tegu selle haigusega? Mida tuleks ette võtta?











Vastab Polli aiandusuuringute keskuse teadur Kersti Kahu:

Piltide ja kirjelduse järgi võib väita (kuna tegemist on juba sama probleemiga mitmel aastal järjest), et tegemist on tõepoolest luuviljaliste mädanikuga (Monilinia laxa). Haigus kahjustab eelkõige hapu- ja maguskirsipuid, samuti ploomi-, õuna- ja pirnipuid. Tuleb tõdeda, et viimastel aastatel on see kujunenud luuviljaliste kultuuride üheks levinumaks ja ohtlikumaks haiguseks.

Haiguspilt: Kahjustuvad peamiselt õied, lehed, võrsed, oksad ja viljad. Esimesed haigustunnused tulevad nähtavale kirsipuude õitsemise ajal. Osadel okstel õied pruunistuvad ja kuivavad. Haigus tabab kõigepealt okste tippudes asuvaid õisi ja lehti ning levib sealt võra keskosa suunas. Haigus areneb ja levib kogu suve.

Haiguse bioloogia on küllaltki keeruline. Talvitunud viljakehad hakkavad kevadel õie emakale või tolmukatele sattudes idanema ning idumõik tungib taimekudedesse ja sealt edasi õierao kaudu oksa. Samuti võib esmane nakkus toimuda vegetatiivpunga kaudu. Sel juhul ei hakka vegetatiivpung arenema ja punga ümber tekib kummivoolus. Haiguse levikut soodustavad niisked ja jahedad ilmad.

Tõrje: Tõhusamaks tõrjeks tuleks lugeda kahjustatud okste (kuivanud osa koos ca 5 cm pikkuse terve oksaosaga) väljalõikamist. Seda on vaja teha vähemalt kaks korda suve jooksul (õitsemise ajal ja umbes kuu pärast õitsemist). Väljalõigatud oksad põletada. Samuti on vajalik sügisel aiast haigusest kahjustatud viljad kokku koguda ja hävitada.

Haiguse levikut on vähesel määral võimalik pidurdada ka keemilise tõrjega. Sel juhul tuleks puid pritsida varakevadel (kui pungad on veidi liikunud ), peale õitsemist ja enne lehtede langemist. Preparaatidest sobivad kasutada: Chorus 75 WG, Signum, Topas 100EC.

Sel kevadel võib paljude viljapuude okste kuivamise üheks põhjuseks olla ka 2009/2010 aasta tugev pakane, mille tagajärjel tekib nii viljapuude tüvedele, kui ka võraharude väljumiskohtadele külmalaike. Hiljem areneb sealt edasi viljapuu-tüvepõletik. Tüvepõletiku haavandid koorel tuleb välja lõigata koos terve kooreosaga ja tekkinud haavad katta pookevahaga (võib kasutada ka savi ja sõnniku segu) ning puuvillase riidega kinni siduda.