Alles valmimisjärgus rohelised herneterad asetada sõelale ja tõsta 1-2 minutiks keeva vette, jahutada jooksva külma veel all, nõrutada. Herned valada ühe kihina kandikule ja sügavkülmutada. Külmunud herned pakkida suurematesse kilekottidesse. Selliselt külmutatud herneid on võimalik osakaupa kasutada. Säilvusaeg 9-12 kuud. Salatiks kasutatavad herned sulatada aeglaselt, keetmiseks ja hautisteks kasutatavaid ei ole vaja sulatada. Külmunud herned asetada keeva soolaga maitsestatud vette või kuuma õli sisse.

Säilitamine karpides

Sügavkülmakarbi jagu rohelisi herneid asetada keedupotti ja valada üle keeva veega, millele on keemise ajal lisatud üks peotäis hakitud värskeid spinati või lehtpeedi lehti. Herneid kupatada mõni minut, tõsta siis vahukulbiga karpidesse ja valada peale jahutatud kupatusleem, sügavkülmutada. Nii säilitavad herned kõige paremini oma rohelise värvi. Säilivusaeg 12 kuud.

Sügavkülmutatud aedhernes ja porgand

Rohelised herned asetada sõelale ja tõsta 1-2 minutiks keeva vette. Jahutada jooksva külma veel all, nõrutada. Porgandid pesta, puhastada, suuremad lõigud pooleks ja asetada keedupotti. Porgandid keeta poolpehmeks, jahutada jooksva külma vee all ja lõikuda hautiste jaoks vajaliku suurusega kangideks-kuubikuteks. Herned ja porgandid pakkida 300-500 g kogustena vahekorras 1:2 tihedalt kilekottidesse ning sügavkülmutada. Säilivusaeg 12 kuud.

Otse sügavkülma

Kui enamasti soovitatakse herneid enne külmutamist minut-paar keeta, siis kõige lihtsam moodus on kauntest puhastatud herned või suhkruherne õhukesed kaunad panna kilekotti ja sügavkülma. Säilivad kenasti ja kotist on neid hea jaokaupa ühepajatoidu või mõne hautise jaoks välja võtta ja otse potti või pannile lisada.

Jaga
Kommentaarid