Looduslähedase keskkonna tagavad maja energia- ja loodussäästlikud lahendused, mille on projekteerinud ja püstitanud aianduskeskuste ehituse üks suurimaid liidreid, Hollandi ettevõte Thermoflor. Detailselt läbi mõeldud lahendused lubavad hoonel olla üks osa loodusest ning eristuda seeläbi teistest suurkeskustest.

Aianduskeskus Gardest

Hoones kasutatakse ära maksimaalselt looduse poolt kättesaadavat. Automaatselt liikuvate kardinatega kaetud läbipaistvad katused lasevad hoonesse võimalikult palju loomulikku valgust, mis võimaldab vähendada elektrivalguse osakaalu hoones. Soojal ja kuival perioodil avanevad katused automaatselt, tagades keskuses loomuliku ventilatsiooni. Ka vihma- ja kondentsvesi taaskasutatakse pärast filtreerimist taimede kastmiseks ning päikesepaneelide toodetud energia aitab osaliselt katta hoone energiavajadust.

Osaühingu Gardest juhatuse liikme ja keskuse loovjuhi Kersti Jeetsi sõnul tagab kõik eelnev maja kaasaskäimise aastaaegadega, sest hoone laseb välise ilma majja ning seega vahelduvad aastaajad ka keskuse sisemuses: Niivõrd detailsete lahendustega aianduskeskus on unikaalne kogu Euroopas.

Gardest kodu- ja aianduskeskuse projekteeris Design Police Department, ehitasid Mapri Ehitus OÜ koos tehniliste lahenduste ja kontseptsiooni loonud Thermoflor B.V.-ga. Siselahendused töötas välja DeHaanRetail Supportgroep B.V. Gardesti finantspartner on Luminor.

Gardesti avamisüritus toimub teisipäeval, 17. aprillil kell 15:00 Tartus, Roheline 14.