Kadakamarju kasutatakse kapsaste hapendamisel ning peedisalatis, palsamisarnane lõhn ja maitse sobib ka metslindude liha ning kala maitsestamiseks. Kadakamarjad aitavad vabaneda gaasivaludest ning soolestikutööd korrastades aitavad lahti saada kõhukinnisusest. Kadakamarjade maitse halveneb ja aroom väheneb tunduvalt, kui neid säilitada pikka aega soojas kohas. Õigesti kuivatatud ja korralikult säilitatud marjad on tarvitamiskõlbulikud 3-4 aastat. 

Raguu kadakamarjadega
800 g rooskapsast
2 sibulat
200 g kuubikuteks lõigatud peekonit
2 spl oliiviõli
1 spl kadakamarju
250 ml rõõska koort
värskelt jahvatatud musta pipart, soola

1. Kapsas poolitada ning kuumutada soolaga maitsestatud vees 10-12 minutit, kurnata ja valada üle külma veega.
2. Sibul tükeldada kuubikuteks ja kuumutada koos peekoniga oliiviõlis 2-3 minutit.
3. Sibula-peekonisegule lisada kapsas ja kuumutada veel 5 minutit.
4. Kadakamarjad peenestada ja valada koos rõõsa koorega sibula-peekoni-kapsasegule. Segada läbi, hautada veel umbes 2 minutit, maitsestada soola ja pipraga.

Mustköömeneid kasutatakse paljudes maades ravim- ja maitsetaimena, kindel koht on tal ka ilutaimena. Ta sobib nii köögiviljatoitude kui pagaritoodete maitsestamiseks, seemned lisatuna marinaadidele ja hoidistele parandavad nende säilimist. Seemneist valmistatud tee aitab kõhupuhituse korral ning on hea diureetikum. 

Lihapirukad mustköömnega
Taigen:
250 g jahu
10 g presspärmi
näputäis suhkrut ja soola
100 ml piima
1 spl taimeõli

Täidis:
1 sibul ja 1 küüslauguküüs
2 spl taimeõli
10 g võid
200 g hakkliha
5 suurt šampinjoni
2 spl tomatipastat
jahvatatud musta pipart, soola
1 muna
2 spl mustköömneid

1. Taigna koostisosadest valmistada taigen ning lasta kerkida.
2. Sibul ja küüslauk peenestada ja kuumutata taimeõlis koos hakklihaga. Lisada peenestatud seened ja tomatipasta, maitsestada soola ja pipraga.
3. Kerkinud taigen rullida lahti, lõigata 7-8 cm läbimõõduga ringid ning asetada keskele täidis. Pirukad määrida munaga ja puistata peale mustköömne seemned. Küpsetada ahjus 180° C juures 15-20 minutit.

Koriandri seemned sobivad nii liha- kui kalaroogade maitsestamiseks, seemnetega maitsestatakse ka marinaade ning ta kuulub karri koostisse. Rohkelt kasutatakse seemneid ka pagari- ja kondiitritööstuses. Värsked rohelised lehed sobivad salatite, liha-, kana- ja munatoitude maitsestamiseks. Kuigi ilutaimena ta just suurt väärtust ei oma, on ta hea meetaim. Koriandriseemneil on rahustav toime, nad soodustavad seedimist, aitavad kõhulahtisuse korral ning tõstavad söögiisu. 

Koriandriga porgandisupp
150 g kollaseid läätsesid
300 g porgandeid
1 sibul, 1 küüslauguküüs
2 spl taimeõli
1 tl jahvatatud koriandrit
800 ml köögiviljapuljongit
jahvatatud musta pipart, soola
2 spl peenestatud peterselli v koriandri lehti

1. Enne valmistama asumist leotada läätsesid vees.
2. Porgand puhastada ja tükeldada kuubikuteks. Sibul ja küüslauk puhastada ja tükeldada peeneks ning kuumutada taimeõlis.
3. Seejärel lisada porgand, koriander, leotatud läätsed (ilma veeta) ja kuumutada läbi, lisada köögiviljapuljong. Kuumutada keskmisel kuumusel 25-30 minutit.
3. Supp püreestada, maitsestada soola ja pipraga. Serveerida kuumal taldrikul ning kaunistada peenestatud peterselli või koriandri lehtedega.

Allikas: Мой прекрсный сад