Magus ampel

Amplimaasikas ‘Toscana’ on oma tumeroosade õite ja piklike punaste marjadega ühtlasi ka ilutaime eest. Suve jooksul hakkavad tütartaimedega väädid kaunilt üle serva rippuma. Ka piparmündi käharalehise sordi ‘Crispa’ varred valguvad lopsakalt üle ääre.

35cm läbimõõduga amplisse mahtus kaks maasikataime ja üks piparmünt. Kuna mündid laienevad hoogsalt, täidavad nad ruttu anuma. Suve keskel võib taimepalli läbimõõt ulatuda poole meetrini.
Piparmünt ja maasikad on püsikud ning amplit saab soovi korral ületalve hoida. Tõstke see sügisel maapinnale ja ümbritsege soojustamiseks lehtedega. Kindlam on taimi talvitada nii, kui kaevate nad hoopis peenrasse ja istutate kevadel potti värskesse mulda tagasi.
Kookoskiust ampel mõjub looduslähedasemalt kui plastanum, ent kuivab kiiremini, kuna laseb õhku läbi. Sellist amplit tuleb sagedamini kasta.

Klassikaline trio

Rõõmsas salatirohelises kastis on rosmariin, sidrunmeliss ja lavendel. Kitsa kasti saab panna näiteks köögiakna taha, et oleks mugav näpistada just seda “maitset”, mida parasjagu vaja läheb: rosmariini lambalihale, melissi tee tegemiseks, lavendliõisi koogi jaoks.

Klassikaline trio

Söögitegemise vahepeal võib aga ilusaid kohevaid puhmaid lihtsalt paitada ja nautida õhkupaiskuvat oivalist aroomipilve. Kõigil kolmel on mõnus isikupärane lõhn, eriti hea on see muidugi lavendlil.

Suve edenedes hakkavad lavendel ja meliss õitsema, rosmariin võib näidata oma väikesi õisi suve lõpus.

Lavendel ja meliss elavad talve üle ka õues, kuid rosmariin tuleb tuua sisse valgesse jahedasse kohta.

Lõhnav lehepadi

Kolmesesse potikobarasse on tore istutada eri liike ja sorte. Meie koosluses on maasikalõhnaliste lehtedega münt, kirjulehine münt ja aed-liivatee.

Lõhnav lehepadi

Kohevate puhmastega vaagen pole kuigi raske ning seda on lihtne tõsta silmarõõmuks kuhu tahes. Suviseks lauakaunistuseks sobib ta hästi välja puhkenurka või kokteililaua keskele. Ilu on seejuures muidugi ühendatud kasuga: anumast on mõnus näpistada mündilehekesi jookidesse ja tee tegemiseks ning lisada värsket tüümianimaitset toidule.