Kui kõrvits juba lahti lõigatud, tuleb ta ära tarvitada, sest teda ei õnnestu üle paari päeva isegi külmikus säilitada. Nii ongi perenaised sageli ideede puuduses, teevad kogu kõrvitsa salatiks ja panevad purki.

Vahelduseks tasub kõrvitsast muidki toite teha.

Kõrvitsa-jõhvikasalat

200 g kõrvitsat, 100 g õuna, 100 g jõhvikaid, lehtsalatit, sidrunimahla

Salatikaste: 2,5 sl apelsinimahla, 2,5 sl valge veini äädikat või õunaäädikat, 1 sl head toiduõli, 1 sl suhkrut, soola, värskelt jahvatatud valget pipart, 2 tl hakitud maitserohelist, pool purustatud küüslauguküünt

Kõrvits koorida, seemned ja pehme säsi eemaldada, viljaliha riivida jämedal riivil. Õun koorida, lõigata ära seemnekojad, viljaliha lõigata kuubikuteks.

Õunakuubikud piserdada tumenemise vältimiseks üle vähese sidrunimahlaga. Jõhvikad ja salatilehed loputada ja nõrutada hoolikalt. Ka riivitud kõrvitsa võib nõrutada, kui liigne vedelik salatis ei meeldi. Kastmeained panna kaanega klaaspurki ja raputada segamini.

Salatikaussi panna esmalt salatilehti, nendele kihiti riivitud kõrvits, õunakuubikud ja pealmiseks kihiks jõhvikad. Kastme võib salatile valada või eraldi juurde pakkuda.

Salat sobib imehästi broileritoitude, aga ka sealihatoitude juurde ning kartuli- või pastavormitoitude lisandiks.

Kõrvitsa-kartulipuder

600 g kuubikuteks lõigatud kõrvitsat, 600 g kuubikuteks lõigatud kartulit, 2 dl piima, 2 dl kanapuljongit, 2 küüslauguküünt, 1 loorberileht, 1 dl hapukoort, 2 tl sidrunimahla, soola, jahvatatud valget pipart, riivitud muskaatpähklit

Kanapuljong kallata keedunõusse, lisada kõrvitsa- ja kartulikuubikud, piim, viilutatud küüslauguküüned ja loorberileht. Kuumutada keemiseni ja keeta 20 minutit.

Tõsta tulelt, eemaldada loorberileht. Köögiviljad püreerida, lisada hapukoor, sidrunimahl, sool, pipar ja riivitud muskaat. Kõrvitsa-kartulipuder sobib hästi liharoogade juurde.

Kõrvitsa-vormiroog

400 g kõrvitsa viljaliha, 100 g jahvatatud mandleid, 60 g kvaliteetset koorevõid, 5 kanamuna, 100 g värskelt riivitud parmesani juustu, soola, värskelt jahvatatud musta pipart, 1/2 tl jahvatatud kaneeli

Kõrvitsa viljaliha lõigata suuremateks kuubikuteks ja kuumutada väheses vedelikus keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades pehmeks. Maitsestada soola, pipra ja kaneeliga. Kõrvits püreerida köögimasinas või saumikseriga. Panna küpsetusahi 200° juurde soojenema.

Kõrvitsapüreele lisada pool jahvatatud mandlitest ja pool võikogusest. Kanamunad segada lahti, lisada pool riivjuustust ja segada. Kõrvitsapüreele lisada vähehaaval ja pidevalt segades muna-juustu segu. Vajadusel lisada maitseks soola ja musta pipart.

Ahjuvorm määrida võiga, kõrvitsasegu valada vormi. Raputada peale ülejäänud jahvatatud mandel ja riivitud juust, pinnale võib panna mõned võitükikesed. Küpsetada 200° juures umbes 30 minutit ja serveerida kohe.

Kõrvitsavorm on suurepärane soe suupiste, kuid sobib ka mitmete kala-, broileri- ja teiste heledast lihast toitude lisandiks.

Kõrvitsakotletid

1 kg kõrvitsat, 3 munarebu, 1 dl 10% rõõska koort, 2 kuhjaga sl mannat, 1 sl suhkrut, noaotsatäis kaneeli

Paneerimiseks: 3 munavalget, 1 dl riivsaia

Praadimiseks toiduõli

Munakollased eraldada munavalgetest. Kõrvits koorida, eemaldada seemned ja pehme säsi, viljaliha riivida jämedal riivil. Riivitud kõrvitsast suruda sõelal liigne vedelik välja.

Riivitud kõrvitsale lisada koor ja kuumutada tasasel tulel kaane all paar minutit, kuni kõrvits on peaaegu pehme (ärge kuumutage päris pehmeks, sest kõrvits pehmeneb sinna jäänud soojuse mõjul veel veidi aega pärast kuumutamist). Kuumale kõrvitsamassile lisada juurde manna, suhkur, munarebud ja kaneel. Vormida ümarik-lamedad kotletid, kasta need munavalgesse ja riivsaia ning praadida kuumas õlis mõlemalt poolt kuldkollaseks.

Kuna tegu magusate kotlettidega, võime juurde valmistada kas vahukoore-marjakastme, mar­jakastme, kohupiimakastme.

Võime lisandiks pakkuda ka lihtsalt marja- või õunapüreed. Väga maitsvad on kõrvitsakotletid vanillijäätisega, puuviljade või marjadega (näiteks külmutatud aiamarjadega).

Magushapu kõrvits

Itaallased armastavad samuti kõrvitsatoite ja järgmine retsept ongi pärit itaalia köögist.

1 kg kõrvitsa viljaliha, 5 sl külmpressitud oliiviõli, 1 küüslauguküüs, 3 sl suhkrut, kaneeli, 15 g hakitud münti, 1 dl valget veiniäädikat, soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Kõrvits lõigata laastudeks (näiteks 2–3 cm x 1 cm x 0,5 cm). Küülauguküüs lõigata viiludeks.

Õli kuumutada suurel praepannil (hea on kasutada vokkpanni), kuumutada küüslauk õlis klaasjaks.

Küüslauguviilud võtta õlist välja ja neid enam vaja ei lähe.

Kuuma küüslauguõlisse panna kõrvitsalaastud ja kuumutada 3–4 minutit (praadida tuleb pidevalt segades, kuni kõrvitsatükkide servad hakkavad kergelt pruunistuma). Pann võtta tulelt, kõrvitsatükid tõsta õli seest välja ja õli valada pannilt ära.

Nüüd panna kõrvits uuesti pannile, puistata üle suhkru, kaneeli ja hakitud mündilehtedega. Valada peale veiniäädikas ja katta roog kaanega.

Lasta jahtuda toatemperatuurini. Jahtunud kõrvits tõsta serveerimisalusele, valada peale pannile jäänud kaste ja kaunistada mündilehtedega.

Magushapu kõrvits ameerika moodi

1 suur kõrvits (u 2kg), 2–3 sl nisujahu, soola, värskelt jahvatatud musta pipart, teelusikaotsatäis Cayenne’i pipart, 8 sl külmpressitud oliiviõli, 3 sl kvaliteetset punast veiniäädikat, 1,5 sl pruuni suhkrut

Nisujahu maitsestada soola ja pipraga. Kõrvits lõigata umbes 2cm kuubikuteks, panna kilekotti, lisada maitsestatud jahu ning Cayenne’i pipar. Sulgeda kott kinni ja raputada, nii et kõrvitsatükid oleksid kergelt jahuseguga kaetud. Liigne jahu eemaldada.

Paksupõhjalises keedunõus või pannil kuumutada oliiviõli ning panna kiht kõrvitsakuubikuid. Pruunistada ümberringi, tõsta kõrvitsatükid köögipaberiga kaetud alusele, et liigne rasv paberisse imenduks. Kui kõik kõrvitsakuubikud on pruunistatud, valada liigne õli ära (jätta alles vaid nii palju, et nõu põhi oleks õliga kaetud (umbes 1 sl).

Kõrvitsatükkidele raputada soola ja pipart, panna need uuesti pannile. Lisada veiniäädikas, puistata peale pruun suhkur ning kuumutada keskmisel kuumusel, kuni kõrvitsad on kaetud paksu siirupilaadse kastmega.

Magushapu kõrvits sobib kaaslaseks heledast lihast toitudele, munaroogadele ja köögivilja-vormitoitudele.

Kõrvitsa-pähklitort

Põhi: 4,5 dl röstitud ja purustatud kreeka pähkleid, 2 sl suhkrut, 2 sl jahu, 1–2 munavalget

Täidis: 3,5 dl kõrvitsapüreed, 2 dl fariinsuhkrut, 1 dl piima, ½ tl soola, muskaatpähklit, 1 tl kaneeli, 3 munakollast, 1½ sl želatiinipulbrit, ½ dl kuuma vett, 3 munavalget, 2 sl suhkrut

Viskiga maitsestatud vahukoor: 3 dl vahukoort, 2 sl suhkrut, ½ dl viskit, 1–2 sl purustatud pähkleid

Panna küpsetusahi 175° juurde soojenema. Koogipõhja valmistamiseks segada pähklid ja suhkur köögikombainis. Lisada munavalge ja jahu, segada ühtlaseks. Saadud taignaga vooderdada lahtikäiv koogivorm ja panna ahju 175° juurde 15–20 minutiks küpsema.

Ahjust võetud koogipõhi jahutada maha. Panna paksupõhjalisse keedunõusse kõrvitsapüree, suhkur, piim ja maitseained, kuumutada keemiseni, tõsta pott tulelt. Segada ükshaaval juurde munakollased, lisada ettevalmistatud ˛elatiin ja jahedas kohas (näiteks külmaveevannil või jää peal) segada seni, kuni täidis hakkab kõvaks minema.

Munavalged vahustada tugevaks vahuks, lisada suhkur ja ühendada mõlemad massid. Täidis valada tordipõhjale, lasta külmkapis seista vähemalt 5 tundi.

Koor vahustada suhkruga, lisada viski ja pähklipuru, segada ühtlaseks. Kook serveerida koos viskivahukoorega.

Kõrvitsa-apelsinikeedis

1,3 kg kuubikuteks tükeldatud kõrvitsa viljaliha, 1 sidrun, 3 apelsini, 1,3 kg suhkrut

Sidrun ja apelsinid pesta hoolikalt, koor riivida, mahl pressida välja. Kõrvitsakuubikud keeta võimalikult vähese veega pehmeks. Nõrutada hoolikalt ning tampida puruks. Lisada tsitruseliste mahl ja riivitud koor. Kuumutada keemiseni, lisada suhkur ning segada, kuni suhkur on lahustunud. Keeta umbes 20 minutit hästi tasasel tulel, kuni keedis on paksenenud.

Keedis panna hoolikalt pestud kuumadesse purkidesse ja sulgeda kohe õhukindlalt. Jahutada kiiresti.