“... Helesinised krookusevälud võtsid esmapilgul suisa pahviks. Ma olen küll teadlik sügisel õitsevatest krookustest, ent ees ootav oli siiski natukese liig.

Põhilisteks õitsejateks osutusid Kreeka kandist pärit ilus krookus (Crocus pulchellus) ja kuskilt Krimmi poolt pärinev kaunis krookus (C. speciosus). Viimane on suurem ja tumesinisem, püsides enamasti viisakalt peenra piires. Täitsa isevoolu teed kipub aga minema väiksema ja helesinisema õiega ilus krookus, luues murus väga meeldiva kevadise meeleolu. Tõtt-öelda täiesti kadedust tekitava meeleolu. Ringi kõndides tabas silm üha ja jälle siniseid krookuseõisi. Sellist sügisel õitsvat “umbrohtu” tahaks ma omale kindlasti ka!”

Sügisel õitsevaid krookuseid ja paljusid muid põnevaid sibullilli tasub taimefännidel otsima tulla laupäeval, 17. septembril Viljandimaal Võhmas kultuurikeskuse ümbruses toimuvale lillesibulalaadale.

Kohaliku aiandusseltsi Kanarbik eestvedamisel toimub üritus tänavu juba teist korda. Laat keskendub sibullilledele ja püsikutele, mida paljundatakse juurikaga. Kuid nagu ühele sügislaadale kohane, leiab siit ka aiasaadusi ning viljapuude ja ilu- ning tarbetaimede istikuid, sest alanud on ju parim istutusaeg.

Eelmisel aastal oli laadal oma põneva kaubaga kohal Eesti aednike koorekiht: sibullilleguru Sulev Savisaar, Elle Ahse, Mati Rang, Arnold Hannust; istikukasvatajatest Järvselja taimeaed, Aiasõber, Valgeanso püsililletalu, Nõrga talu jt. Enamik neist on lubanud Võhmasse tulla ka tänavu.

Eelmisel aastal saigi päeva müügihitiks Sulev Savisaare sügisel õitsev ilus krookus, mille õitsemist Tapio Vares loo algul värvikalt kirjeldab. Savisaar pakkus Janis Rukšansi aretatud taevasiniste õitega sorti ‘Large’, mille ilu võlus ära kümned taimesõbrad.

Nagu eelmiselgi aastal, leiab laadalt ka üksjagu meelelahutust. Esinevad Võhma kandi tantsijad, lauljad, puhkpillirühm ja näiteringid. Avatud on õpitoad: Vildivabrik, Küünlatsehh ja Lilled Rinda. Viimases saab osa võtta parima taimeaksessuaari konkursist, kus peab kasutama seltsi nimelille kanarbikku. Fotonäitus “Võhma abori geen” tutvustab võhmalasi ja nende igapäevaelu, käsitöönäitusel saab imetleda kohalike meistrite näpuosavust.

Laada kava ostnute vahel loositakse välja vähe levinud sibullilli. Eelmisel aastal näiteks pani Mati Rang välja põnevaid tulpe ja liiliaid ning Sulev Savisaar ühe siberi koerahamba imeilusa sordi.

Kuulutatakse välja “Võhma juurikas 2011”. Selle aunimetuse ja männijuurikast meene saab aasta jooksul kodukandi heakorra heaks enim kaasa aidanud inimene.

Laada korraldaja, aiandusselts Kanarbik moodustati kaks aastat tagasi oktoobris, et elavdada kohalikku elu ja tuua inimesed kodust välja. Peetud on mitmeid lillepäevi ja seminare.