Varajase kartuli saamiseks on laias laastus neli võimalust:

Esiteks tuleb seemnekartul eelidandada. Selleks tooge kartulid juba 3-4 nädalat enne maha panekut valgesse ja sooja kohta eelidanema. Mida soojem on ruum, seda kiiremini idud välja tulevad. Valgus on aga oluline selleks, et kartulite külge kasvaksid pisikesed rohelised lehekesed, mitte pikad valged idud.

Eelidandatud kartuli idud on tugevad ja rohelised.

Teine võimalus on kartulid mullaga täidetud plastpottides toas ette kasvatada ja kui neile on juba korralikud pealsed ilmunud, siis maha istutada. Selle jaoks peab aga tomati- ja muude taimede kõrval piisavalt ruumi olema.

Vaod võiks päev või kaks enne kartulipanekut sisse ajada, et muld saaks päikese käes soojeneda. Koduaias võib kartulipeenra juba praegu musta kilega katta, et muld selle all kiiremini soojeneks - kartul armastab sooja mulda.

Kui kartul on kenasti mulda pandud ja vaod kinni aetud, tuleks need katta kattelooriga. Kel rohkem loori käes, võib selle panna kahekordselt. Kartulite muldamise ja umbrohutõrje ajaks peab küll loori eemaldama ja hiljem tagasi panema, kuid varajase saagi nimel tulebki tavapärasest rohkem vaeva näha. Kui ilmad on juba püsivalt soojad, saab loori ära võtta.

Kolmas võimalus on toas ettekasvatatud kartulid kasvuhoonesse istutada, kui seal on mõne taime jaoks ruumi. Kui panna mugulad aprilli keskel toas potti, siis mõne nädala pärast on taimed kasvuhoonesse istutamiseks valmis. Selle variandi hädaks on aga see, et kasvuhoones kipub päikselistel päevadel liiga palavaks minema ja kartulipealsed kasvavad liiga kõrgeks ning kukuvad ümber. Suure kuumaga jäävad aga mugulad väikseks. Nii et kasvuhoone variant sobib pigem jahedamate ja pilvisemate ilmade korral, aga ilma ette ju ei tea.

Siiski võib vähemalt paar kartulit niimoodi triiphoonesse istutada. Kui kõik saab korralikult tehtud ja ka ilmataat näitab oma soosivat palet, peaks aprilli keskel mulda pandud kartulid andma saaki juuni keskel.

Kartulipott, mille sisu saab saagi korjamiseks välja tõsta.

Neljas võimalus on kasvatada tuhleid kotis või ämbris kas rõdul või algul kasvuhoones katteloori all ja hiljem päikselises kohas näiteks maja seina ääres. Kott või ämber võimaldab neid ühest kohast teise tõsta. Aiapoodides on müügil spetsiaalsed kartuli kasvatamise ämbrid, mille sisu saab koos mullaga üles tõsta, suuremad mugulad söögiks noppida ja ülejäänutel lasta veel kasvada. Sel juhul tuleb aga valida viljakas muld, olenevalt anuma suurusest panna sinna 2-3 seemnekartulit ja neid kasvamise ajal iga nädal väetada.

Nii koti kui ämbri puhul ärge pange nõu kohe silmini mulda täis, vaid pigem poole kuni kolmveerandi ulatuses ja torgake seemnekartulid sinna nii, et need oleksid vähemalt 5 cm paksuse mullakihiga kaetud. Kui pealsed on ninad mõne sentimeetri jagu mulla seest välja ajanud, siis lisage peale uut mulda. Ja nii mitu korda, kuni nõu on mulda täis. See asendab muldamist ja soodustab suurema hulga mugulate teket.

Oma kogemus

Olen ise viimastel aastatel kaks kartulit aprilli keskel toas 10-12 cm läbimõõduga potti pannud ja ette kasvatanud. Maikuus istutan need kasvuhoones ukse lähedale (päikselise ilmaga teen ukse lahti ja taim saab jahutust). Algul on taimed kahekordse loori all, ilmade edenedes saab loori ära võtta.

Tavaliselt saan neist kahest taimest 15.-16. juunil potitäie värsket kartulit. Ülejäänud mugulad olen aga eelidandanud ja istutanud välja katteloori alla.

Jaga
Kommentaarid