Kalifornia ebaküpress ‘Elwodii’.

Enamik selliseid pisikesi okaspuid on küpressid (Cupressus) või ebaküpressid (Chamaecyparis). Kaliforna ebaküpress (Chamaecyparis lawsoniana) on väga populaarne lauakuusk oma kauni koonusja vormi tõttu.

Leylandi värdküpress (Cupressocyparis leylandii) on samuti jõulukadakana tuntud.

Suureviljaline küpress (Cupressus macrocarpa) ‘Goldcrest’ ja teised sordid on laimiroheliste okastega ning lõhnavad sidruni järele, kui okkaid sõrmedega mudida. Suureviljalist küpressi müüakse ka kevadel üheaastaste lillede seadetesse.
Suureviljaline küpress ‘Goldcrest’.

Siseruumdes on eri okaspuude hooldus üsna sarnane. Neile ei meeldi kuiv õhk, paremat keskkonda taimedele luua aitab pritspudelist niisutamine.

Millist kohta valida?

Küpressid, ebaküpressid ja muud väikesed okaspuud armastavad valget kasvukohta. Samuti meeldib taimedele mõnus jahedus, siis on nad kauem ilusad. Mõned liigid kannatavad pärast väikest harjutamist ka ajutist pakast, aga parim on siiski hoida taim temperatuuril 0 kuni +15 kraadi. Kindlasti ei tohi okaspuid paigutada kamina või radiaatori lähedusse. Toas kasvavaid okaspuid tuleks iga päev pritspudelist niisutada.

Toas kasvavaid okaspuid tuleks iga päev pritspudelist niisutada.

Kalifornia ebaküpressid võivad normaalsel toatemperatuuril, hea kastmise ja õhu pideva niisutamise korral aasta ringi silma rõõmustada. Suveks võib need taimed viia õue poolvarju, et vältida otsest päikesepaistet. Ka suvel ei tohi kastmist unarusse jätta. Kalifornia ebaküpressid võivad soojas, tuulte ja otsese päikese eest kaitstud kasvukohas vastu pidada ka õuetaimedena.

Kastmine ja niisutamine

Küpressid, ebaküpressid ja teiste väikeste okaspuude potid on poest ostes üldjuhul üsna väikesed. Taime on mugavam kasta, kui asetate taimenõu suuremasse ümbrisnõusse ja valate kastmisvee sinna. Kui istutate väikesed okaspuud kokku teiste taimedega, valige seltsilised samuti niiskuslembeste seast.

Okaspuude mullapall ei tohi läbi kuivada, sest siis muutuvad okkad pruuniks ja taim laseb need maha. Lisaks igapäevasele pritspudelist niisutamisele võiks taimi kevadel kerge vedelväetisega väetada. Seda tuleks teha iga paari nädala tagant.

Allikas: Viherpiha