Vastab aiatoimetaja Kaja Kurg

Paljud aiapidajad kurtsid sügisel, et õunad on sel aastal väga “koitanud”, rohkem kui tavaliselt. Õunakoi (Argyresthia conjugella) rohkuse põhjustas eelmine soe talv, mistõttu enamik talvituma pugenud kahjureid jäi ellu. Küllap aitas kaasa seegi, et pihlakatel oli tänavu vähe marju – nimelt on pihlakas õunakoi peamine toidutaim. Sellisel aastal, kui pihlakatel on vähe õisi ja marju, langevadki õunapuud õunakoi suurema rünnaku alla.

Õunakoi eluring

Kahjuri tõrjumisel tuleb kasuks, kui tunnete tema elutsüklit.

Õunakoi liblikate lendlus algab õunapuude õitsemise lõpus ning võib kesta kaks kuud. Liblikas on väike (tiibade sirulaius kuni 15 mm) ja pruunikate esitiibadega. Ta muneb noortele õuntele, jättes ühele viljale mitu heleoranži muna. Ühe-kahe nädala pärast kooruvad munadest röövikud, kes tungivad vilja sisse ja hakkavad seal viljaliha kaevandades toituma. Algul on röövikud kollakad, kasvades muutuvad rohekashalliks ja siis punakaks.

Röövikud maiustavad õuntes seni, kuni saavad täiskasvanuks. Selleks kulub umbes kuu. Siis laskuvad nad niidi abil maapinnani ja poevad mulla sisse, kus nukkuvad ja jäävad talvituma. Nukud võivad talvituda ka varisenud lehtede vahel ning puutüvel korba ja samblike all.

Kevadel koorub nukust liblikas, kes muneb oma munad, ja kõik kordub.

Kuna õunakoi muneb ka pihlakamarjadele, siis on parem, kui pihlakaid õunapuude läheduses ei kasva. Õunakoi röövikuid on leitud ka viirpuumarjadest.

Mahetõrje: kolm olulist tööd

1. Õunakoiga võitlust tuleb alustada juba sügisel. Kuna kahjuri nukud talvituvad mulla pealmises kihis, kaevake õunapuuse alused veel sellel sügisel läbi. Maapinnale sattunud nukud hävinevad. Eemaldage puutüvedelt korbad ja samblikud, et ka sinna vahele pugenud isendid hävitada.

2. Kevadel lõigake õunapuid julgelt, et päike jõuaks iga viljani. See on oluline kuna õunakoi valib munemiseks eelkõige varjus asuvad noored viljad.

3. Kui õunapuude õitsemine hakkab lõppema, paigaldage õunakoi feromoonpüünised. Need on müügil aianduspoodides ja pakendis on igal ühel täpne kasutusjuhend. Feromoonpüünis püüab kinni isasliblikad, mistõttu emased jäävad partnerita ja kahjurite populatsioon väheneb.