Kuidas roose aeda valida, selleks annab nõu Tartu Puukooli roosiaia aednik Janika Sammasto.

- Kui olen väga hõivatud ja soovin võimalikult vähese vaevaga aeda head roosilõhna, siis milliseid sorte oma roosikollektsioonist soovitate?

Sel juhul soovitan kurdlehise roosi sorte ehk pargiroose, neil on väga hea külmakindlus, haigustele vastupidav tugev lehestik ja nad õitsevad varasuvest sügiseni. Sügisel moodustuvad põõsastele suured dekoratiivsed kibuvitsamarjad ehk tõrsikud.

Tugevamakasvulistest sortidest sobiksid teile punakasvioletsete täidisõitega ‘Hansa’, suurte sügavroosade kohevalt täidetud õitega ‘Pierette’ ja õrnroosa ‘Martin Frobischer’. Kõiki neid saab lõikamisega kujundada madalamateks tihedateks põõsasteks.

Madalamakasvulistest kurdlehise roosi sortidest on violetjaspunaste, väga meeldivalt lõhnavate õitega ‘Moje Hammarberg’. Sordi ‘Schneezwerg’ lumivalged õied hakkavad silma ka hämaras, lisaks on tal säravpunased tõrsikud. ‘Schneekoppe’ õrnlilla varjundiga valged õied lõhnavad hästi.

Põnev uus sort on tumevioletjaspunaste õitega ‘Rotes Phänomen’ ja roosakaspunane ‘Short Track’, mis on madalakasvuline ja hea pinnakatja.

- Kui tahan minna kindla peale ning kasvatada Eestis tuntud ja proovitud vastupidavaid sorte, mida valida?

Hea peenraroos on suurte heleroosade õisikutega ‘Bonica’, mis õitseb hilissügiseni. Hea talvekindlusega on tumeroosa Eesti sort ‘Koit’, kollane ‘Cläre Grammerstorf’ ja säravpunane ‘Nina Weibull’. ‘Europeana’ on suurte sametpunaste õisikutega, valge õrnalt lõhnav ‘Schneewittchen’ õitseb kaua.

Kui armastate hästi suuri täidetud õisi, valige mõni avamaal vastupidav teehübriidroos: tumepunane ‘Burgund’ on hea talvekindlusega lõhnaroos, helepunane ‘Freude’ on haiguskindel, ‘Gloria Dei’ lõhnavatel õitel on õrnkollast ja roosat, ‘Landora’ on puhaskollane.

Väänroosidest on kõige tuntum tänu oma väga heale vastupidavusele säravpunane ‘Flammentanz’, kes õitseb rikkalikult terve kuu.

- Aga kui ma tahan proovida meil vähetuntud, kuid mujal populaarseid peenraroose?

Siis võib teile sobida näiteks säravpunane ‘Insel Mainau’, suurte oranžkollaste lõhnavate õitega ‘Goldelse’, aprikoosikollaste lõhnavate õitega uus-antiikroos ‘Barock’, kreemvalge uus-antiikroos ‘Sebastian Kneipp’ või bordoopunane ‘Lübecker Rotspon’, mis sobib ka lõikeroosiks.

Uuemad on tumepunaste lopsakate õitega põõsasroos ‘Roter Korsar’ (2004), õrnalt lõhnav kreemvalge peenraroos ‘Kosmos’ (2006), sidrunkollane lõhnaroos ‘China Girl’ (2006), purpurvioletsete õitega ‘Rhapsody in Blue’ (2002).

Uuemad väänroosid on tumepunane õrnalt lõhnav ‘Amadeus’ (2003), aprikoosiroosa lõhnav ‘Aloha’ (2003) ja kuldkollane lõhnav ‘Golden Gate’ (2005).

Riskijulgetele võib soovitada ka põnevaid sinistes-lillades värvitoonides sorte nagu madalamakasvuline lõhnav õrnlilla tooniga floribundroos ‘Blue Bajou’ ja sirelilillade lõhnavate õitega on teehübriidroos ‘Mainzer Fastnacht’.

- Soovitage häid lõhnaroose, mida saab nuusutada ka Tartu Puukooli roosiaias.

Kui olete hoolas aednik ja hooldate oma roose igati nõuetekohaselt, siis lisaks eespool mainitud tugevakasvulistele pargiroosidele istutage peenrale lõhnavaid teehübriidroose: näiteks tumepunane ‘Burgund’ või põnevate varjunditega oranžroosa ‘Flora Danica’.

Floribundroosidest on head lõhnajad kuldkollane ‘Goldjuwel’ ja oranžkollane ‘Goldelse’, põõsasroosidest aprikoosikollane ‘Barock’ ja merevaigukollane ’Maigold’.

Lõhnagurmaanidele sobib hästi ka XIX sajandist pärit Bourboni roos ‘Louise Odier’, mille säravroosasid õisi võib imetleda hilissügiseni.

Ka väänrooside seas on mõnusalt lõhnavaid sorte. Juba tuntud on antiikroosi sarnaste kuldkollaste õitega ‘Alchymist’ ja õrnroosa ‘Morgengrüss’. Karmiinpunane ‘Hamburger Phoenix’ õitseb korduvalt, kaunid helekollased õied on sordil ‘Morgensonne’. Vähem on tuntud suurte pärlvalgete õisikutega ogadeta ramblerroos ‘Lykkefund’, mille magus lõhn on eriti tugev.

Uuematest roniroosidest on head lõhnajad tumepunane ‘That’s Jazz’ ja kuldkollane ‘Golden Gate’.