Lilleorg elab korteris ning taimi on juba nii palju, et kipub kitsaks jääma. "Tõin korralikud taimed siia," osutab ta õisi täis flamingolillele. "Endal läks juba paljuks." Taimed üle antud läks ta poodi ringile, ise rõõmsalt naerdes: "Peaasi, et midagi uut nüüd kohe ei leia."

Hansaplanti turundusjuht Maivi Talvingu sõnul alustasid nad toalillede kogumise heategevuskampaaniaga novembri alguses ning toodud taimede hulk on ületanud igasugused ootused. "Väikseid taimi loendasime kokku juba 50, suurematega koos võib siin olla 150 või enamgi toataime."

Kõige rohkem on toodud draakonipuid, filodendrone, tõlvlehikuid, flamingolilli, sõnajalgu, tiigerlehikuid, kaktuseid ja tupsrohtliiliad. Haruldasematest on toodud stapeelia (tuntud rohkem raipelillena) ja banaanipuu. Üldjuhul on taimed olnud väga heas seisukorras ning nende eest on hoolitsetud.

Nii tõi üks naisterahvas 10 ühesugust taimepoega, kõik kenasti pottidesse istutatud. Taimi sai lihtsalt liiga palju.

Mõned taimed on siiski ka kahjurite küüsi sattunud ning võimaluse korral püütakse neid korrastada.

Talving rääkis, et eriti palju on toodud just suuri taimi. Paljud ütlevadki, et taim kasvas elamise jaoks liiga suureks ning nüüd antakse see hea meelega ära. Mõni on saanud kingituseks mittesobiva taime jne.

Toojad on peamiselt Tallinna lähistelt, kuid pakkumisi on tehtud ka Tartust. Pakkuja peab arvestama, et taim tuleb ise kohale tuua. 

Aktiivne kogumine käib novembri lõpuni ning Talvingu sõnul on kõik taimed endiselt oodatud. Tore oleks seegi, kui ühendust võtaksid ka need, kes taime endale soovivad. Ühe näitena toob Talving lasteasutused, kellel raha napib, kuid siit võiks saada mõne kena taime. "Näiteks heategevusühing puuetega inimeste aitamiseks MTÜ Abikäsi soovib oma töö- ja puhkeruumidesse toataimi, et muuta need inimeste jaoks õdusamaks," ütles Talving.

 Seejärel tehakse otsused ning taimed saavad uude koju. "Oluline on, et taime eest edasi hoolitsetakse," märkis Talving. "Meie inimesed jagavad kõikidele uutele taimesaajatele ka näpunäiteid, kuidas tema eest hoolt kanda, et ta terve ja ilus püsiks."

Tegemist on Eestis esmalaadse projektiga, kus heategevuse korras kogutakse ja jagatakse toataimi. Hansaplant plaanib traditsiooni ka tulevikus jätkata.

Rohkem infot projekti kohta leiab siit.