Parim koht

Mullakiht muru all peaks olema 20–30 cm sügavune, nii on tagatud toitainete- ja niiskusevarud. Eelistatud on viljakas vett läbi laskev saviliivmuld. Mulla pH võiks jääda vahemikku 5,5–7. Kui muld on liiga happeline, aitab lupjamine. Lupjamiseks saab kasutada dolomiidijahu, paekivijahu või puutuhka. Lisaks lupjamisele vajab muld mineraalväetist, enne muru rajamist võib lisada ka komposti. Kasvamiseks eelistab muru reeglina päikesepaistet, samas on olemas ka varjulisemaid kasvukohti taluvaid segusid.

Enne külvi

Enne muruseemne külvamist kaevake maapind üles, suurte platside puhul on ilmselt vaja künda. Kaevates eemaldage kõik taimejuured ja kivid ning muu praht. Juurte eemaldamine aitab ära hoida umbrohtude kasvamist. Liigniisketel pindadel paigaldage ka drenaaž.

Kaevamise järel tasandage pind. Parim töövahend selleks on reha. Pinnale antakse kalle hoonetest eemale, et juhtida ära sademetest tekkiv vesi. Tasandamise järgselt peab muld jääma ühtlane, ilma konarusteta. Pärast riisumist rullige muld mururulliga üle. Rullimisel tiheneb muld parasjagu ja toob esile mulla konarused, mida tasandamise järel ei pruugi koheva mulla puhul paista. Ettevalmistuse juurde käib ka väetamine ja lupjamine.

Kuidas külvata

Enne külvamist on kasulik seemnesegu segada, kuna väiksemad seemned vajuvad tihti koti põhja. Et külv saaks ühtlasem, külvatakse seeme kahes osas. Esimese külviga liigutakse piki maatükki, teise külviga risti. Jälgige pakendil olevat külvinormi, see võib eri murusegudel olla erinev.

Külvamiseks valige tuulevaikne ilm, sest seeme on kerge ja võib tuulega minema kanduda. Et seemned ei satuks peenardele, katke peenraservad külvamise ajaks kilega.

Kui seeme on mullapinnale puistatud, on tarvis ta mulda saada. Selleks on sobiv abimees hõredam reha. Liigutage mulda vaikselt edasi-tagasi, vältides niiviisi seemnete kokkuriisumist. Kui seeme on mulda riisutud, rullige pind üle. Rullimine tihendab mulda ja vähendab niiskuskadu. Niiskuse säilitamiseks võib mullapinna katta õhukese liiva või turba kihiga ning külvijärgselt tuleb muld hoida pidevalt niiske. Läbikuivamise korral saavad juba idanema hakanud seemned kahjustada, seega kastke vastavalt vajadusele, kuid kuumade ilmadega iga päev.

Seemnesegu valik

Seemne valikul on mõistlik lähtuda sellest, kuhu muru külvatakse ja milleks teda kasutatakse. Oluline on, kas muru on päikesele avatud kohas või varjus. Lisaks on tähtis tallamiskindlus. Kui murul käiakse palju, tuleb valida tallamiskindlam segu. Aedade äärtesse ja vähem kasutatavatesse kohtadesse võib valida õitsva muru seemnesegu, kus kõrrelistega on kombineeritud õitsvad püsikud.