Oksa- ja hekikäärid jm lõikeriistad võib muidugi viia töökotta teritada, aga milleks, kui selle lihtsa asja saab ise mõne minutiga ära teha. Seda, kuidas oksakääre töökorras hoida, näitab Fiskarsi aiatööriistade maaletooja ASi Loodus Invest müügijuht Alar Sarapuu.

Oksakääre võib teritada luisuga, aga hulga mugavam ja tõhusam on seda teha väikese teemantviiliga. Viimane sobib karastatud terase viilimiseks ning juba pärast kerget teritust on see lõigates selgelt tunda. Kuna teemantviil kestab väga kaua, tasub see väike kena asjake majapidamisse soetada. Fiskars on koostanud aiaomanike jaoks asjaliku hoolduskomplekti, mis sisaldab lisaks teemantviilile väikest õlipudelit ja hooldusjuhendit. Juhend õpetab jooniste ja tingmärkide abil hooldama oksa-, muru- ja hekikääre, oksalõikureid ning kirveid.

Hakkame teritama

Hoidke õiget teritusnurka.
Kõigepealt võtame ette vaheliti liikuvate teradega oksakäärid. Lõiketera viilitakse neil vaid ühelt poolelt. Tähtis on seda teha õige nurga all. Viil liigub teraga risti edasi-tagasi, nii nagu ikka viilitakse.

Õige teritusnurga (30°) säilitamiseks võib kasutada nippi: värvige teritatav ala üle tumeda markeriga, seejärel liikuge viiliga sellest ühtlaselt üle, kuni värv on maha hõõrutud.

Teritades tekib tera teisele poolele teritusjääk. Kõige parem on see ära lükata kuiva puupulgaga. Kui kasutate viili, peab see liikuma lõiketeraga täiesti paralleelselt, muidu nüristate tera.

Alasiga oksakääridel käige viiliga siksakitades kõigepealt üle see lõiketera pool, kus faasi pole. Seejärel võtke ette faasiga pool, kuid siin liigutage viili piki tera serva edasi-tagasi. Alasiga oksakääre teritades on tähtis säilitada täpselt tera kaare kuju.

Kui kasutate teritusjäägi eemaldamiseks viili, peab see liikuma teraga täiesti paralleelselt, et tera mitte nüristada.

Tervet artiklit loe ajakirja Maakodu novembri numbrist.