Eesti oma küüslaugusorti ei olegi, tõdeb Tartumaal Rebase külas Kadastiku talus küüslauke kasvatav Andres Voore. Meil on levinud Leedust ja Venemaalt pärit sordid, mille soomustel on lilla toon. Päris valge tooniga küüslaugud on suure tõenäosusega Hiinast või Hispaaniast sisse toodud.

“Patsi punutud küüslauguvanikud pole 99% tõenäosusega Eestis kasvatatud,” lisab ta. Asi lihtsalt selles, et siin kasvatatavate küüslaukude varred puituvad ja neid ei anna patsi punuda, saab vaid nööriga vanikuks siduda. “Eestimaist küüslauku on täna kindlam osta inimese käest kellest tead, et ta kasvatab ise või ostab kohalikelt kokku,” märgib Andres Voore.

Neile, kes kardavad küüslaugu lõhna, soovitab ta purustatud küüslauku hapukoore või dipikastme sisse panna. Piimatooted neutraliseerivad küüslaugule iseloomuliku lõhna.

Kes tahab aga ise mitmete hädade vastu aitavaid mugulaid koduaias kasvatada, siis septembri lõpus-oktoobri alguses on paras aeg taliküüslauk maha panna. Küüned peaksid jääma vähemalt 7 cm sügavusele, et talvekülm neile liiga ei teeks. Seemneküüslauku tasub ka otsida kohalike kasvatajate käest.

Pildil: Kaks vasakpoolset on Eestis ja parempoolne Hispaanias kasvatatud küüslauk.