Jääb mulje, et aiapidajad ei raatsi teha lisakulutusi enda kaitsmiseks. Kaitsevarustust võime kohata harva ja sedagi professionaalsete haljastustöötajate seljas. Jalgrattaga sõites pannakse kiiver pähe, sest meie hullumeelne liiklus tuletab reaalse ohu meelde, aga kodus oma aias toimetades ei osata ohte näha.

Muru niitmine on oluliselt turvalisem, kui vahetate rannaplätud tugevate, mittelibisevate kinniste jalanõude vastu ja kasutate kas kõrvatroppe või -klappe.  Muruniiduk teeb ca 100 dB müra ja pikka aega sellise mürina sees  viibimine kuulmisele kasu küll ei too. 

Kuigi töökasvatus on oluline, siis tänapäevased võimsad aiamasinad on mõeldud vaid täiskasvanutele kasutamiseks. Veelgi enam, enne töö alustamist saatke lapsed hoopis kaugemale, kuna on reaalne oht, et mõni kivi või puutükk võib niiduki alt lennates haiget teha. Isegi auto on mõistlikum nurga taha ajada. On olnud juhtumeid, kus juhuslikult trimmeri lõikeorgani poolt lendu paisatud kivi kalli autoakna katki lööb.

Äärmiselt tähelepanelik tuleb olla muruniiduki puhastamisel. Selleks kallutatakse käepide vastu maad ja eemaldatakse süüteküünla juhe. Ikka selleks, et välistada niiduki käivitamist ajal, kui ise näppepidi terade vahel  toimetate.  Selle tõe unustamine on paarile mehele valusalt kätte maksnud ja näpuotstest ilma jätnud. Terade vahetamisel tõmmake aga kindad kätte. Kööginuga ju ka  palja käega terapidi pihku ei võeta. Paljudel mudelitel on niiduk varustatud veevooliku ühendusotsikuga, mille abil on kõige mugavam niidukikorpust puhastada.

Trimmeriga töötamine nõuab veelgi suuremat tähelepanu. Olenemata sellest, kas tegemist on jõhviga, lõiketeraga või võsateraga masinaga, on kaitsevahendite kasutamine oluline. Jalga kinnised tugevad jalanõud, selga pikkade varrukatega pluus või jakk ja jalga pikad püksid. Et trimmeri alt  võib lennata kive, puutükke, klaasikilde või ka muud prahti, siis kaitske oma nägu kas pleksiklaasist või võrgust sirmiga. Lisaks tasub kasutada ka kaitseprille.

Trimmer teeb kõva lärmi ning kodurahu huvides kiigake enne üle aia, ega naaber parajasti külalistega grillipidu ei pea. Enda kõrvu saab kaitsta kõrvaklappidega või -troppidega, hea on kanda ka kindaid. Trimmeri või rohulõikuriga töötades on veelgi olulisem jälgida, et läheduses ei viibiks kõrvalisi isikuid, kuna on eriti suur oht, et lõiketera alt võib eemale paiskuda rohutükke või väikesi kivikesi.

Ükskõik, millise masinaga aias töötate, peab see olema tehniliselt korras. Tänapäevased aiatöömasinad on turvalisuse suhtes hoolikalt testitud ja vastavad kõikidele ohutusnõuetele, kuid vaid nende hoolikas käsitlemine hoiab äpardused kaugel.