Maasikaid pole hea ühel kohal kasvatada rohkem kui 3–4 aastat, peale seda väheneb tunduvalt saagikus ning kimbutama hakkavad haigused ja kahjurid.

Milline koht ei sobi

Sinna, kus kasvasid maasikad, pole neid soovitatav uuesti istutada enne 4–5 aastat. Põhjuseks mulla väsimus ja maasikaid ohustavad haigused-kahjurid.

Ei sobi ka koht, kus kasvas kapsas, kartul, tomat ja kurk, sest neil on maasikaga sarnased haigused-kahjurid.

Ka marjapõõsaste vahetu lähedus ja viljapuude alune pole kuigi hea maasikate kasvatamiseks.

Küll aga sobib maa, kus eelnevalt kasvasid kaunviljad, köögiviljad (v.a ristõielised) ja heintaimed.

Saagiaja pikendamiseks kasvatage eri valmimisajaga sorte. Istikute hankimisel vältige juhuslikku materjali: sellega saate “boonusena” kaasa ka taimekahjustajad.

Oma aias valige tütartaimed ainult tervetelt emataimedelt, sobivad esimesed kaks juurdunud taime, järgmisel aastal saab neilt juba saaki. Istikute võtmisel jälgige, et sordid omavahel segamini ei läheks.

Kuidas istutada

*Maa ettevalmistamisel puhastage see mitmeaastaste umbrohtude juurtest ja suurematest kividest.

* Mullaviljakuse parandamiseks andke sõelutud kompostmulda või kõdusõnnikut, hea oleks lisada ka sügisväetist või spetsiaalset marjaväetist (normid leiate pakendilt).

* Taimede vahekauguseks jätke 30 cm.

* Enne istutama asumist kastke istutusaugud põhjalikult märjaks.

* Peenra võib enne istutamist katta kile- või kangasmultšiga, nii väheneb rohimisvajadus ja marjad on puhtamad. Kangasse tehke taime asukohale ristikujulised sisselõiked (pikkus u 10 cm).

* Et taimed juurduksid kiiremini, kastke kassett-istikud enne istutamist põhjalikult läbi, paljasjuurseid taimi hoidke paar tundi veenõus.

* Istutades jälgige, et kasvupung ei jääks mulla alla.

* Kohe pärast istutamist kastke taimi korralikult, et vesi suruks mulla tihedalt juurte vastu. Kui vesi uhub juurtelt mulda ära, katke need uuesti.