Kevad

Kevad on sibullillede hiilgeaeg. Esimesena pistavad mullast nina välja lumikellukesed. Neile järgnevad krookused ja nartsissid, kellele omakorda kobarhüatsindid ja hüatsindid, tulbid ja ülased. Põõsastest õitsevad näsiniin, forsüütiad ja lodjapuu, pilti täiendavad kirsid.

Kevade lõpul kattub maa värske rohelusega ning paljud lehtdekoratiivsed püsikud näevad just siis kõige kaunimad välja.

Vara- ja südasuvi

Kevade lõppedes muutuvad aia värvid kirkamaks ja soojemaks. Peenardel valitsenud roosad, sinised, kollased ja aprikoosikarva toonid asenduvad ilmade soojenedes erkpunaste, oranžide, kirgasroosade ja purpurtoonidega. Mahedamatoonilistest püsikutest näevad eriti kaunid välja lupiinid, murtudsüdamed, kuutõverohud, kukekannused, kurekellad ja kirikakrad.

Kuumade ilmade saabudes lisanduvad neile sarlakpunased ja roosad plargoonid, kollased vägiheinad, säravsinised lobeeliad ja kirkavärvilised pruudisõled. Sellised kirkad taimed sobivad eriti hästi peenarde esiservadele ning väikestesse konteineritesse.

Suve esimene pool on ka paljude ronitaimede hiilgeaeg. Õitsemist alustavad kuslapuu, roniroosid ning esimesed suureõielised elulõngad.

Hilissuvi ja varasügis

Sügise lähenedes hakkavad pilku püüdma lühikest päeva eelistavad taimed. Nende hulka kuuluvad kogu oma värvide rohkuses daaliad, krüsanteemid ning astrid. Paljud taimed, kes suvel juba õitsesid, õitsevad siis teist korda, kuigi tagasihoidlikumalt.

Sedamööda, kuidas hakkavad valmima viljad, omandab aed mahedamaid toone. Pilk jääb puhkama kibuvitsa- ja pihlakamarjadel. Dekoratiivsete viljadega taimed meeldivad sageli ka lindudele.

Talv

Esimeste külmadega kaob kogu rohelus ning aed omandab sootuks uue ilme. Pilku hakkavad püüdma puud ja põõsad. Seda aega ilmestavad igihaljad taimed, kes annavad aiale vormi ja struktuuri. Paar hoolikalt pügatud pukspuu- või jugapuuhekki ja kontpuude kirkavärvilised oksad muudavad aia põnevaks ka talvel. Talve lõpul tärkavad mullast ka esimesed õitsvad taimed - lumeroosid ja lumekupud.

Allikas: "Lihtne aiatööraamat", Susan Berry, Maalehe Raamat