Seoses bakterpõletiku leidudega 2012. aastal võeti sel aastal laboratoorseteks analüüsideks ligikaudu kolmandiku võrra enam proove. Erilise tähelepanu all olid eelmise aasta haiguskolded ning nende lähiümbrus. Inspekteerimisi viidi läbi nii kevadel kui sügisel.

Põllumajandusameti üleskutsetele bakterpõletikule tähelepanu pöörata reageeris mitmeid tähelepanelikke aiapidajaid - 46 korral viidi inspekteerimised läbi koduaedades eraisikute väljakutsel, mille käigus kontrolliti bakterpõletikule sarnaste haigustunnustega peremeestaimi.
Ohtlikku taimekahjustajat viljapuu-bakterpõletikku 2013. aasta seire käigus ei tuvastatud.

Viljapuu-bakterpõletikku (Erwinia amylovora) peetakse üheks ohtlikumaks viljapuude haiguseks, mis põhjustab peamiselt pirni- ja õunapuude ning dekoratiivtaimedest tuhkpuude, viirpuude ja teiste roosõieliste perekonna taimede surma.

Bakterpõletiku kahjustused sarnanevad põletusega – taimede lehed, õied ja viljad muutuvad pruuniks või mustaks ning jäävad samas taimele kinnitunuks. Iseloomulik on ka see, et noored võrsetipud pruunistuvad ja painduvad karjusekepi moodi allapoole, samuti tekivad koorehaavandid.

Niiske ja mõõdukalt sooja ilmaga võib nakatunud taimeosadest erituda bakteriaalset lima nii silmale nähtamatu kilena kui piimvalgete kuni pruunikate limapiiskadena.

Haigus võib levida tolmeldajate ning teiste putukatega, kes bakterilima taimelt taimele edasi kannavad. Soodsates keskkonnatingimustes levib haigus väga kiiresti ja hävitab noored puud juba nakatumise aastal.

Lisainfot bakterpõletiku kohta on võimalik leida põllumajandusameti kodulehelt.