Arvasin, et Soomes laialehiseid puid igati soodustatakse, kuid mitte alati. Linna kohal kagus kulgeb üsna kõrge seljandik, mida katab männimets. Alusmetsa on end lähedalt linna puudelt külvanud muuseas massiliselt vahtrat. Võiks ju kujundada suurepärase männi-vahtra segametsa? Paraku mitte – vahtrad on pea kõik armutult maha võetud. Ju siis valdavalt taigavöötmes elavatele soomlastele on männikud nii armsad, et mingit harjumuspäratut vahtrikku “oma õuele” ei soovita? Või kes seda teab.

Oma ilmelt on Lohja väga kaasaegne linn, mis pikapeale hakkas mulle veidi väsitavaltki mõjuma. Vanu puitmaju leiab kesklinnast vaid mõne erandina. Kaalukaim ehitusmälestis on keskajast pärit eri värvi kohalikust kivist laotud kirik, mida katab puitkimmkatus. Omapära lisab eraldi seisev, valdavalt puidust kellatorn. 

Kirikut ümbritsevat kalmistut kujundatakse järjest enam ühtlasi ka huvitavaks dendropargiks. Üldiselt surnuaiad mulle hästi ei istu, ent Lohja rahulas jalutamine osutus igati meeldivaks. Lemmikkohaks sai kellatorni kõrval olev pink jaapani juudapuulehiku all. Üks murdunud oks levitas head karamellilõhna. Pilku paelusid uhked serbia kuused, hiigelsuurte lehtedega ameerika pärn. Leidus seedermändi, valgeid mände, jugapuid. Ronivad hortensiad täitsid vaipadena üles välja hariliku männi tüvesid. 

Ebasoomelikult mõjusid harilikud pöögid, neid jagus palju. Leidus nii punaselehiseid kui põhiliigi rohelisi isendeid. Suuremad küünivad 7 meetrini ja viimased karmid talved pole neile vähimatki kahju tekitanud. Lohja on tõesti Soome lõunamaa! Tähelepanuväärivatest liikidest võiks veel lisada nt paarimeetrise hariliku valgepöögi ja kollase rabepuu (Cladrastis). 

Põikasime ka muuseumi õuele. Vanad rootsipunased hooned ja kreemkollakas puidust mõisamaja lõid nii väga soomeliku meeleolu. Vastukaaluks sellele laiutas peahoone taga üks vägev tammehiid. Lillerohkes muuseumiaias võlusid mehekõrgused oranžide õitega teleekiad ja maitsetaimede peenrad. Hüva, lavendlid võivad Lõuna-Soomes talve üle elada, ent ju rosmariinid ja itaalia käokullad talveks ikka üles kaevatakse? Luuderohi oli aga keset suvegi potis. Küllap talvituks ta pinnakattetaimena Lohjal täiesti vabalt. 

Õunalinnale kohaselt on Lohja muuseumi alal mõistagi olemas ka hooldatud õunaistandik. Muide, 22. septembrikuupäeval korraldatakse Lohjal õunakarneval.