- Toitke linde toidumajas, toiduautomaadis või -laual, sest sinna on mugav endal toitu panna ja lindudel mugav seda võtta. Rippuvat toidumaja külastavad tihased, rohevindid, varblased. Maas või kindlal alusel asuvat toidumaja või -lauda eelistavad linnud, kes rippuvat toidumaja pelgavad – talvikesed, metsvindid, rästad.

- Võite valmistada lindudele rasvaseid seemnebatoone. Selleks segage kaerahelbeid või hirssi sularasvaga. Laske segul taheneda ja jahtuda. Lisaks rohkele energiale annab selline toit ka mineraalaineid. Rasvasegu võite lindudele pakkuda näiteks tühjas kartongist piimapakis. Lõigake paki külgedele aknad sisse ja riputage oksa külge.

- Kui olete linde toitnud seemneseguga, siis olete kindlasti märganud, et kõigepealt kaovad segu hulgast päevalilleseemned ja alles siis kõik muu. Tõepoolest eelistavad paljud linnud just päevalilleseemneid, kuid toidu tasakaalustatuse mõttes oleks vaja, et nad sööksid talvel siiski ka muid seemneid.

- Paigutage toidumaja mõne tihedama puu või põõsa lähedusse, kuhu lindudel on ohu korral hea pageda.

- Lindudele ei tohi anda soolapekki, -pähkleid ega muid soolaseid toite, isegi mitte leiba. Soolane tekitab janu ning selle kustutamiseks nokivad linnud lund, mille sulatamine nõuab aga väikelinnu organismilt palju energiat.

- Lindudele ei sobi ka maiustused.

- Marju ja õunu pakkuge kindlalt seisval toidulaual, et rästad neid kätte saaks. Eriti vajalik on sedasorti kraami pakkuda talve teisel poolel, kui viljapuud on juba tühjaks söödud.

- Ärge riputage toidupalle välja plusskraadidega, sest rasv võib rikneda.

- Et vältida haiguste levikut, tuleks toidumajad aeg-ajalt kuuma veega üle pesta ning toidumaja ümbrus mahakukkunud seemnetest ja väljaheidetest puhastada. 

Lindude lemmiktoidud

- Päevalilleseemned – leevike, tihased, puukoristaja, rohevint.

- Pekk, searasv – tihased, rähnid, puukoristaja, harakas, hakk, vares,
pasknäär.

- Maapähklid – tihased, puukoristaja, pasknäär.

- Kaer – koduvarblane, põldvarblane, talvike, pasknäär, leevike.

- Õunad, pihlakamarjad – hallrästas, musträstas, kuldnokk, siidisaba.

Allikas: Meelis Uustal, Piret Kuldna, Kaja Peterson. “Elurikas linn”, Säästva Eesti Instituut 2010